Vannak, akik most tudták meg, hogy az államtitkár elvisz tárgyakat

DSC09442
2022.01.22. 12:57
Az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár átadóján előkerült egy labda.

Múzeumtörténeti választ adott Prőhle Gergely, az evangélikusok országos felügyelője, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója Fekete Péternek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkárának, amikor 2022. január 21-én, az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár átadóján így fogalmazott:

Ugye volt idő, amikor én a Petőfi Irodalmi Múzeumból sok mindent elhozhattam volna. Nem tettem. Remélem, vissza is viszed ezt a labdát, kedves Péter!

Az esetről a 444 a múzeum, az Evangélikus Országos Gyűjtemény felvételei alapján számolt be. Ebből sokak számára csak most derült ki, hogy Fekete Péternek van egy szokása, amellyel összeköt kulturális helyeket és tereket:

egyik térből átmozgat a másikba, vagyis magával visz bizonyos tárgyakat.

Ezúttal az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár átadójára egy olyan focilabdát hozott magával, amelyet az államtitkár még akkor vett magához, amikor a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) megemlékezést tartott Esterházy Péter halálát követően az író tiszteletére. A labda a PIM kategorizált tárgya. 

Prőhle Gergely válasza pedig azért is releváns, mert 2017–2018-ban ő volt a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. A volt igazgató az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóját megelőzően interjút adott az Indexnek, ahol elmondta, Esterházy Péternek ugyan nem volt érdemi kötődése az evangélikus egyházhoz, ám Fabiny Tamás elnök-püspökkel jó viszonyt ápoltak. Az, hogy az Esterházy-hagyaték mégis az evangélikusokhoz került, Prőhle Gergely szerint azért volt, mert

a család adományozási szándéka szerencsésen találkozott a mi szándékainkkal és a lehetőségekkel.

Az Index Prőhle Gergellyel készült teljes interjúját ide kattintva elolvashatják.

(via 444)

(Borítókép: Fekete Péter. Fotó: Máth Kristóf / Index)  • Tippek
  • Biztosítás