Bajban a Netflix, bíróság elé állnak az egyik legsikeresebb sorozatuk miatt

The Queen's Gambit- 077R
2022.01.29. 11:10
A nagy sikereket elért A vezércsel című minisorozatban egy mondattal lerombolták egy grúz női sakklegenda renoméját.

A Netflix bíróság elé állhat a többszörösen díjazott A vezércsel című sorozatuk miatt – írja a Variety. A vezércsel Walter Tevis 1983-as regényén alapul, és egy kitalált amerikai karaktert, Beth Harmont (Anya Taylor-Joy) kíséri tragikus gyerekkorától egészen addig, míg az 1960-as években nemzetközi sakkbajnokká válik.

Nona Gaprindasvili sakknagymester még 2021 szeptemberében perelte be a Netflixet. A grúz kiválóság a sorozat egy őt említő sorát kifogásolta. A Moszkvában játszódó utolsó epizódban Harmon legyőzi egy férfi versenytársát. Egy sakkbemondó elmagyarázza, hogy ellenfele alábecsülte őt:

Megítélésünk szerint Elizabeth Harmon nem fontos játékos. Egyedül a neme szokatlan. De ez sem olyan meglepő Oroszországban. Ott van Nona Gaprindasvili, de ő női világbajnok, sosem játszott férfiak ellen.

Ez a kijelentés pedig szembemegy a tényekkel. Gaprindasvili mérkőzött férfiakkal, jó párat le is győzött sakkban. A sakkmesternő a keresetet „pusztító hazugságnak tartott, sokmilliós közönség előtt az elért eredményeit aláásó és lealacsonyító” kijelentés miatt nyújtotta be, a bíróság pedig helyt adott a keresetének.

A Netflix azzal érvelt, hogy a sorozat fikciós mű, az amerikai törvények pedig magas művészi szabadságot biztosítanak az alkotóknak, mindemellett ők tiszteletüket szerették volna kifejezni a sakklegenda említésével, nem pedig aláásni az érdemeit.

Viszont Virginia Phillips dél-kaliforniai szövetségi bíró úgy ítélte, hogy a Netflix szériája ezzel a kijelentéssel a fiktív Harmon teljesítményét úgy építi fel, hogy mindeközben a valós Gaprindasvili teljesítményét lerombolja. A bíró azt is kiemelte, hogy a fikciós művek nem védettek a rágalmazási perek ellen, ha valós személyeket becsmérelnek.

(Borítókép: Jelenet A vezércsel című sorozatból. Fotó:  Charlie Gray / Netflix)