Szumó és szamuráj a japán film szerelmeseinek

rashoumon 014
2022.02.01. 10:58
Február 14-én kezdődik az ingyenes Online Japán Filmfesztivál, de már február 8-tól izgalmas bemelegítő programokat kínál a rendezvény. Az esemény honlapján 18 film alkotóinak videóüzenete is elérhető lesz, február 14. és 27. között pedig eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal, az otthonunkban, ingyenesen nézhetünk meg húsz japán alkotást.

Február 8-án 18.30-kor az ingyenes Online Japán Filmfesztivál nyitóakkordjaként A vihar kapujában című Kurosawa Akira-klasszikusról Varró Attila filmelmélet- és filmtörténet-oktató, valamint Vihar Judit, a film alapjául szolgáló, A bozótmélyben című Akutagawa Ryūnosuke-novella fordítója tart ingyenes online előadást.

A világ filmművészetének egyik csúcsa, az 1950-es alkotás anno elnyerte a Velencei Filmfesztivál fődíját.

Varró Attila a filmet filmelméleti szemszögből vizsgálva illeszti be a Kuroszava-életműbe, illetve filmes utóéletére, a különféle remake-ekre is kitér. Vihar Judit irodalmi oldalról közelít a témához két Akutagawa-novellát (A vihar kapujában és A bozótmélyben) vizsgálva. Saját fordítói tapasztalataival gazdagítja az előadást, mindemellett

kitér az „igazság” nehezen megfogható fogalmára is.

Az előadást követően a nézők online tehetnek fel kérdéseket az előadóknak.

Február 8-tól 18 film (A nyár filmje, Szabad levegőn, Mio szakácskönyve, Maszkos kórterem, AWAKE, Arisztokraták, Ito, EVE idő, Fordított Patema, A szumó útja – Akik a szamurájok nyomdokába léptek, Ami még a rámennél is fontosabb, Ozland – Varázslat a mosolyfakasztásra, ReLife, Szeretete felmelegíti a fürdővizet, Médium, A boldogság kenyere, A Déli-sark szakácsa, Happy Flight) alkotóinak videóüzenete is elérhető lesz az esemény honlapján.

Február 19-én 10.30-kor A szumó útja – Akik a szamurájok nyomdokába léptek című dokumentumfilm apropóján Tóth Attila volt szumóbirkózóval Máté Zoltán japanológus tart majd ingyenes online beszélgetést. 

A szumóbirkózás már több mint ezer éve létezik Japánban, és a mai napig országos népszerűségnek örvend.

Tóth Attila Japánból élőben jelentkezve saját tapasztalatait, étrendjét, edzésterveit és a hivatalos mérkőzéseket bemutatva enged bepillantást a szumóbirkózók rituálékkal és szabályokkal teli hagyományába.

A fesztivál teljes ideje alatt két film alkotóival videóinterjút is láthat majd a közönség. Az Arisztokraták rendezőnője, Sode Yukikó a mai japán nők életéről beszél majd, hiszen filmje

az osztálykülönbségek vibráló ábrázolásán keresztül tárja elénk a szomorú valóságot.

Az Ito című film megindító mese egy, a korlátai közül kitörő fiatal lányról és a családi kötelékek fontosságáról, miközben a tokiói szubkultúra sajátos elemeként létező „maid cafe" kultúrába is bepillantást enged. Az interjúban Yokohama Satoko rendezőnőt és Komai Ren női főszereplőt ismerheti meg a közönség.

A több mint 20 országot érintő Online Japán Filmfesztivál 2020 novemberében indult világ körüli útjára.

(Borítókép: Jelenet A vihar kapujában című filmből. Fotó: Japán Alapítvány)