Koronavírusban meghalt Bollywood csalogánya, több ezer dala volt

000 9VZ3HP
2022.02.06. 15:31
92 éves korában meghalt a „Bollywood csalogányaként” is emlegetett híres indiai énekesnő, Lata Mangeshkar, akinek több ezer dala közül nagyon sokat felhasználtak az indiai filmekben.

Az énekesnőt januárban szállították kórházba koronavírus-fertőzés miatt Mumbaiban, és ebben a betegségben hunyt el végül vasárnap. 

Több mint fél évszázados karrierje alatt több ezer dal kötődik a nevéhez, ráadásul összesen 36 különböző nyelven énekelte ezeket. Dalai közül nagyon sokat felhasználtak az indiai filmekben, amelyben rendszerint a női főszereplők mímelték el ezeknek a daloknak az éneklését, de valójában Lata Mangeshkar énekelte fel őket. 

Bollywood csalogánya Indaur városában született 1929. szeptember 28-án, színészként dolgozó édesapja már ötéves korától kezdve tanította zenélni. Családjával később Mumbaiba költöztek, ott kezdett el énekesi szerepeket vállalni az első filmjeiben. Ezenkívül akkor még színészkedett is, de később végleg az énekesi pálya mellett döntött, mivel – saját bevallása szerint – abban érezte magát a legboldogabbnak.

A nagy áttörés 1949-ben érkezett el számára a Mahal című filmmel. Ebben az Aayega Aanewala című dalt énekelte, amely rendkívül népszerű lett Indiában: 

„Azután minden színésznő az ő hangját akarta. Onnantól kezdve mindig elfoglalt volt, és csak néhány szerencsés zenei rendezőnek adatott meg a lehetőség, hogy őt énekeltesse”  – mondta róla korábban Mohammed Zahur Khayyam indiai filmes zenei rendező, karmester. A következő évtizedekben szinte minden jelentősebb indiai filmben felcsendült Lata Mangeshkar hangja. 

A híres énekesnőt Ram Nath Kovind indiai elnök, Narendra Modi miniszterelnök, valamint számos bollywoodi filmsztár búcsúztatta, amikor értesültek a haláláról. 

Senki sem tud úgy énekelni, mint ő, nagyon különleges volt. Nagyon szomorú, hogy elment

– mondta az egyik színész, Hema Malini az ANI indiai hírügynökségnek nyilatkozva. 

Lata Mangeshkart állami ceremóniával búcsúztatják vasárnap Mumbaiban, ezt követően két napig nemzeti gyászidőszak lép életbe Indiában. 

(via BBC)

(Borítókép: Lata Mangeshkar 2010. június 18-án. Fotó: AFP)