Kardot rántott a lendvai költő és a román műfordító

2022.02.15. 11:12
Bence Lajos, a szlovéniai Lendván élő magyar költő és Elena Lavinia Dumitru román műfordító vehette át idén a Balassi Bálint-emlékkardot. A díjátadóra a Központi Papnevelő Intézetben kerítettek sort február 14-én, Bálint napján.

A Balassi Bálintról elnevezett irodalmi díjat a magyar líra élvonalába tartozó, európai szellemiségű költőknek, valamint a magyar költészetet – köztük Balassi Bálint verseit – fordító idegen anyanyelvű külföldi irodalmároknak ítéli meg évről évre a Balassi Kuratórium 1997 óta.

A 65 éves Bence Lajos József Attila-díjas magyar költő több verseskötettel, novellával és esszével gazdagította a muravidéki magyar irodalmat, szerkesztőként a művelődési közélet szervezésében is tevékenyen részt vesz. Gyermekverseivel a legifjabb nemzedékekkel szeretteti meg a magyar nyelvet.

Románia is méltatta a díjat

Helena Lavinia Dumitru román műfordító a Bukaresti Egyetem Hungarológia Tanszékén Molnár Szabolcs professzor diákjaként ismerte meg a magyar irodalmat és szerette meg Balassi költészetét. Balassi Bálint – Bálint Balassi Célia-ciklus – Ciclul Celia című kétnyelvű verseskötete 2016-ban jelent meg. Helena Lavinia Dumitru igényes tanulmányt is írt Balassi Bálintról – közölte Molnár Pál, a díj alapítója, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke az MTI-vel.

Románia magyarországi nagykövetsége honlapján kiemelték, hogy Elena Lavinia Dumitru az első román alkotó, aki átvehette a díjat. Az egyetemi tanár két doktorátust szerzett, egyet európai történelemből a Sapienza Egyetemen, egyet pedig filológiából a bukaresti hungarológia tanszéken.

A szablyát a bonyhádi Fazekas József kardkovács, a díszokleveleket pedig Vincze László szentendrei nyomdász készíti kezdettől fogva. 2002 óta a Herendi Porcelánmanufaktúrában készült Balassi-szoborral is megajándékozzák a költőket.