Színpadon a Baradlay család története

DBZOL20220115006
2022.03.08. 12:47 Módosítva: 2022.03.08. 12:47
A MusicalNeked Produkció, amely nagy sikerrel állította színre és játssza immár két éve a Puskás, a musical című előadást, március 15-én mutatja be új darabját, a Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regényéből készült Kőszívű – A Baradlay-legenda című produkciót az Erkel Színházban.

Jókai Mór regénye, A kőszívű ember fiai a reformkortól a kiegyezésig ível, a Kőszívű – A Baradlay-legenda viszont nagyobb történelmi kitekintésre vállalkozik. Az alkotók ígérete szerint a Baradlay testvérek lenyűgöző, kalandos és romantikus történetét itthon eddig még sosem látott látványvilággal és különlegesen szép dallamokkal tárják a nézők elé. A darab írója Szente Vajk és Galambos Attila, zeneszerzője Juhász Levente, rendezője Szente Vajk, producere Szabó László.

A kőszívűek és nem kőszívűek vetélkedése

Korábban Szabó László így beszélt az Indexnek arról, hogy miért nem maradt az eredeti cím: „Két dolog miatt. Egyrészt mert Vajk azt gondolja, szerintem helyesen, hogy 2022-ben ezek a hangzatos tulajdonnevek működnek. Most ez a világ van. És azért az az alcíme, hogy a Baradlay-legenda, mert a musicaladaptáció igazából nem A kőszívű ember fiairól szól. A történet természetesen benne van, de valójában arról szól, hogy a magyar történelem sorsfordító pillanataiban mindig előmásztak a falrepedésekből a Baradlayak. Mindig voltak olyan emberek, akik – a fajankók és az árulók ellenében – átbillentették az országot a jó oldalra: a rendszerváltók, a pesti srácok és lányok, a ’48-as ifjak, Szapolyai, Bánk bán, IV. Béla, Szent István, és még sorolhatnám. Amikor az ország rossz irányba ment volna, előkerültek ezek a férfiak-asszonyok; a baradlayságról fog szólni a darab – mondta a darab producere. – Vannak, akik kőszívvel gondolnak a nemzetre, az országra és mindarra, ami történik velünk, és vannak, akik nem. Ez a darab a kőszívűek és nem kőszívűek vetélkedéséről szól.”

A sztárok mellé amatőröket keresnek 

A darab ősbemutatója június 17–18-án lesz a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, március 15-én pedig egy Magyarországon még sosem látott show vezeti be a darabot. A kőszívű – Baradlay-legenda – A nagy olvasópróba – Zene és szöveg című előadás során a darab színészei eléneklik, elmondják a teljes darabot, lesz negyvenfős kórus, vetítés egy hetven négyzetméteres LED-falon, és valamennyi jelmez is. Bemutatják a teljes darabot, tánckoreográfia és színpadi mozgások nélkül, de látványosan, élő hangzás mellett. A darab főszereplői: a Kossuth-díjas Miklósa Erika, valamint Náray Erika, Polyák Lilla, Kovács Gyopár, Gubik Petra, Katona Kinga, Szerednyey Béla, Feke Pál, Veréb Tamás, Ember Márk, Fehér Tibor, Serbán Attila, Berettyán Sándor és Barabás-Kiss Zoltán.

Mellettük szereplőválogatást is hirdetnek. A darabban majd videóbejátszáson feltűnő amatőr szereplőket keresnek, akiknek az 1849-es aradi vértanúkkal kapcsolatos szöveget kell elmondaniuk. A szereplésre az info@musicalneked.hu címen lehet jelentkezni (név, életkor, foglalkozás megjelölésével és egy fotóval) március 11-én éjfélig.

Ki kit játszik? 

A produkcióhoz különleges játék is kapcsolódik. A darabban játszó színművészekről nem tették közzé, hogy melyikük melyik szerepet játssza. A március 15-i előadásra jegyet vásárlók ugyanis a jegyükön szereplő kód segítségével részt vehetnek egy játékban, ahol megtippelhetik, hogy melyik színész kinek a bőrébe bújik. Ezzel a produkció arra szeretné késztetni a nézőket, hogy olvassák el a regényt, és gondolják át, hogy melyik színészhez melyik karakter illik a legjobban: ki lehet Palvicz Ottó, ki Rideghváry Bence, kik lehetnek Plankenhorsték? A tippeket március 13-án 12 óráig lehet elküldeni a Kőszívűmusical.hu oldalon keresztül, a legjobban tippelők között egymillió forintot osztanak szét.

A Kőszívű – A Baradlay-legenda-előadáson a produkció a Kárpátaljáról menekült családoknak is gyűjtést szervez: arra kérik a nézőket, hogy adományaikat vigyék el a színházba. Mindezt a produkció kiegészíti, és eljuttatja a menekültek számára.

(Borítókép: Bán Teodóra, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad igazgatója és Szabó László producer a Kőszívű – A Baradlay-legenda című musical bemutatkozó sajtótájékoztatóján az Erkel Színházban 2022. január 15-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)