A walesi bárdok Bródy Jánost énekelnek a magyaroknak március 15-re

3. Montgomery CastlesForBattles
2022.03.15. 07:46
Bródy János Ha én rózsa volnék című dalát énekelte a Monty Folk népdalegyüttes az Arany János híres balladájában megénekelt Montgomery városházáján.

Nem először fordul elő, hogy Montgomery városában magyar dallamok csendülnek fel. Arany János egy életre összekötötte a magyarokkal azt az ezerkétszáz lelket számláló walesi kisvárost, amikor 160 éve megírta híres balladáját. Magyarországon minden gimnazista korú és a feletti személy ismeri a walesi bárdok történetét (van, aki még mindig kívülről idézi), ezért pedig a mai walesi bárdok kifejezetten hálásak. Arany János felülírva a földrajzi távolságokat így kötötte össze két, egymástól távoli térség lakóit.

A balladából ismert Montgomery, walesi nevén Trefaldwyn, másfél éve egy megható kisfilmet tett közzé, amit a Magyar Cymru walesieknek szóló Építsünk hidakat című videóüzenete ihletett. A közel tízperces kisfilmről – amelyben magyarul is megszólaltak a montgomeryiek – akkor az Index is írt.

Most Bródy János Ha én rózsa volnék című dalától zengett Montgomery városházája – a videóban az ottani polgármester is feltűnik. Az előadásról szóló felvételt a helyi Monty Folk népdalegyüttes tette közzé.

A helyi közösség egy nagyszabású walesimagyar kulturális rendezvénnyel készül elmélyíteni magyar kapcsolatait és megemlékezni Arany János munkásságáról. A május 14-i Montgomeryi Magyar Nap egész napos programmal várja majd az odalátogatókat, a városi tanács és a Magyar Cymru nevű walesimagyar kulturális kezdeményezés szervezésében.

Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy generációk óta minden magyar diák találkozhat a városunk nevével. Ezt Arany Jánosnak köszönhetjük, akit ezért néhány éve posztumusz Montgomery Szabad Polgára címben részesítettünk. Örülünk, hogy nemsokára az ide látogató magyarokkal is megoszthatjuk a vers, valamint a magyar kultúra iránti szeretetünket. Az iskola diákjaitól a helyi vállalkozókig szinte mindenki lelkesen készül a májusi Magyar Napra – többek között népzenével, néptánccal és egy művészeti kiállítással várjuk a magyar és a walesi közönséget

– mesélte Jill Kibble, Montgomery polgármestere.

Brunner Bálint, a Magyar Cymru alapítója szerint tiszteletre méltó, hogy a magyar kultúra szeretete az ezerkétszáz lelket számláló kisváros életének fontos részévé vált, a rendezvény pedig méltó módon mutatja majd be a Wales és Magyarország közötti sokrétű kulturális kapcsolatot. Brunner szerint:

A Montgomeryi Magyar Nappal új fejezetet nyitunk a két nemzet közötti barátság könyvében, ugyanis a 165 éves ballada történetében először találkozik majd a walesi és a magyar nagyközönség Montgomery városában.

A montgomeryi közösség mindemellett Magyar Kávéházzal és iskolai foglalkozásokkal gazdagítja majd a programot, a WalesiMagyar Kulturális Egyesület jóvoltából pedig magyar és walesi zenei előadások is lesznek.

2. Montgomery TC
Fotó: Montgomery Town Council

Mindeközben a Montgomeryi Magyar Nap szervezői nemzetközi tanulmányi versenyt hirdettek a magyarországi és határon túli általános és középiskolák diákjai, valamint a Nagy-Britanniában élő magyar gyerekek számára.

A walesi bárdok, újragondolva nevet viselő verseny arra hívja fel a pályázó diákokat és osztályokat, hogy közelítsék meg egyedi szemszögből a ballada történetét és mondanivalóját. Szeretettel várjuk azon intézmények jelentkezését, amelyek diákok egyéni vagy csoportos alkotásaival szeretnének csatlakozni a nemzetközi pályázathoz

– mondta Kecskés Márta, a pályázat egyik koordinátora.

A nyertes pályaműveket a Montgomeryi Magyar Napon, valamint a költő szülővárosában, a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeumban is kiállítják majd. A részletekről és a pályázás folyamatáról a Magyar Cymru honlapján olvashatnak.

(Borítókép: Montgomery vára. Forrás: Castles for Battles)