Családi ház alapozása közben és rendőrségi lefoglalásból kerültek elő régészeti tárgyak

unnamed (1)
2022.03.17. 17:50
Árpád- és hun kori aranyleletek, csatok, edények, sőt egy 70 kilogrammos római kilométerkő is látható a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb időszaki kiállításán.

A kiállítás 24 olyan leletegyüttest mutat be, amelyeket egy-két kivételtől eltekintve korábban még sosem láthatott a közönség. A legfontosabbak közülük a nyergesújfalui hun áldozati aranyleletek, melyekben csatok és különféle veretek mellett többek között egy aranyozott ezüst nyeregveret is található.

A kisbárkányi Árpád-kori temető gazdag leletanyaga mellett több sírt is bemutat a kiállítás. A több mint 400 tárgy az őskortól a 18. századig kalauzolja a látogatókat. 

A legkisebb tárgy alig egy négyzetcentiméter, a legnagyobb egy római mérföldkő, Amely több mint 70 kilogrammot nyom.

A Kincset Érő Közösség című tárlat az intézmény Közösségi Régészeti Programjában részt vevő önkéntesek előtt tiszteleg, a látogatók bepillanthatnak a restaurálás folyamatába is.

A kezdeményezés 2017-ben indult munkacsoportként. Mára már több mint 200 aktív tagja van, akik az ország minden tájegységéből képviseltetik magukat, korra, nemre, foglalkozásra való tekintet nélkül. A Magyar Nemzeti Múzeum olyan leleteket köszönhet ennek a közösségnek, amelyek a segítségük nélkül sosem kerültek volna elő, így az intézmény gyűjteményét sem gazdagítanák. 

Rendőrség foglalta le az aranytárgyakat

A nógrádmegyeri éremkincs egy 119 darabos tallérlelet a 17. század elejéről, amely egy családi ház alapozása közben került elő. A tulajdonosnak köszönhetően az érméket szakszerűen tudták a régészek feltárni, akik az ásás közben még kilenc darab aranyérmét is találtak. A diósjenői aranylelet azonban sajnos egy hányatott sorsú, különleges tárgyegyüttes, melyet a rendőrség foglalt le. Az illegális keresés nyomán előkerült aranytárgyak egy részét menekülés közben a Dunába dobták, ami jelentősen megnehezítette a régészek munkáját. A tárgyakat sajnos kontextus nélkül kellett feldolgozni, így a leletek tudományos értéke jelentősen csorbult.

A kiállítás szeptember 4-éig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeum Pulszky-termében.

(Borítókép: Magyar Nemzeti Múzeum)