Féltik a családjukat az orosz művészek, ezért nem mernek elhatárolódni Putyintól

GettyImages-452334615
2022.03.21. 11:45
Mihail Barisnyikov balett-táncos szerint nincs rendben, hogy súlyos szankciókat szabjanak ki művésztársaira vagy az orosz sportolókra.

Mikhail Barisnyikov határozott véleménye, hogy nem lehet a kultúra Putyin ukrajnai inváziójának vesztese. A balettművész szerint nem jó irány, ha az orosz származású művészeket és sportolókat állásfoglalásra kényszerítik, mert sok esetben ezek a szereplők Oroszországban élő családtagjaik miatt nem mernek egyértelműen elhatárolódni Putyintól – derül ki a Guardian cikkéből.

Az ukrán–orosz háború kitörése óta többek között Valerij Gergijev karmester és Anna Netrebko operaénekes is Vlagyimir Putyin rendszeréhez fűződő kapcsolatuk miatt veszítettek el rangos nyugati munkákat. Erre reagált Barisnyikov, aki szerint nem helyes egy ország politikai döntéseinek súlyát olyan művészek vagy sportolók hátára helyezni, akiknek esetleg sebezhető családtagjaik vannak a hazájukban.

Az ilyen kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek számára a semlegesség erőteljes nyilatkozat

– fogalmazott Barisnyikov.

Maga az orosz szó is mérgezővé vált

A balettművész attól is tart, hogy Oroszország ellehetetleníti a pozitív jövőképet a fiatalok számára. Szerinte ha most Oroszország nem találja meg a módját, hogy véget vessen a jelenlegi konfliktusnak, és egy nyitott, globális társadalomban éljen, akkor később nem lesz remény a kilábalásra.

Barisnyikov a Kremllel szemben kritikusan nyilatkozó neves művésztársaihoz csatlakozva létrehozta a True Russia nevű kezdeményezést, aminek célja, hogy pénzt gyűjtsön a menekültek javára. A kampányban Borisz Akunin orosz író és Szergej Gurjev vezető orosz közgazdász is részt vesz.

Ukránok százezrei, akik elvesztették otthonukat, megélhetésüket, szeretteiket, sőt az életüket is, viselik a csapás teljes súlyát. De mindannyian, akik oroszul beszélünk és az orosz kulturális világhoz tartozunk, mi is érezzük a csapást. Maga az orosz szó is mérgezővé vált

– áll kampánynyilatkozatukban.

A New York-i otthonából nyilatkozó művész azt mondta, hogy most minden közismert orosznak választania kell, de minden művész egyéni döntése, hogy megszólal-e vagy sem.

Oroszország, akár a szegény paraszt

Oroszország jelenlegi helyzetét Csehov A sirály című drámájának egyik karakterével próbálta jellemezni.

Csehov A sirály című darabjában Trigorin arról beszél, hogy a tudomány és a modern világ tekintetében lemaradva érzi magát. Úgy, mint egy szegény öreg paraszt, aki megérkezik a vasútállomásra, és csak azt látja, hogy a vonata gőzerővel vonul ki. Rohan, hogy elérje, de tudja, hogy bármit is tesz, a szerelvény egyre távolabb és távolabb fog haladni. Oroszország veszélyesen közel van ennek a szegény parasztnak a forgatókönyvéhez, és biztos vagyok benne, hogy oroszok milliói vannak, különösen fiatalok, akik szívesebben lennének azon a vonaton.

A 74 éves Barisnyikov a lettországi Rigában, orosz szülők gyermekeként született, majd 1974-ben disszidált a Szovjetunióból, előbb Kanadában, később Amerikában telepedett le.

A háború eseményeit hétfőn is percről percre közvetítjük, cikkünket itt olvashatják.

Borítókép: Mihail Barisnyikov 2013. október 15-én. Fotó:  Nikki Kahn / The Washington Post / Getty Images)