Európa, ahol épp meghal a múlt

2022.04.10. 09:45
A spanyol kortárs fotográfia kiemelt alakja, Antonio Benítez Barrios munkáiból nyílik Fading Europe címmel kiállítás április 12-én a Cervantes Intézetben. A fotográfus munkái épített környezetünk egyedi megközelítésével reflektálnak a múltra és azon keresztül jelenükre.

Antonio Benítez Barrios fotós-újságíró alig 15 évesen kezdte pályafutását szociofotósként, jelenleg egy osztrák és egy amerikai hírügynökségnek is dolgozik. A Fading Europe című kiállítása egy olyan projekt eredménye, amelybe hat éve kezdett bele: beutazta a régi Európát, megörökítve a kontinens elhagyatottságát.

Célom ezzel a fotóesszével, hogy bemutassam, tükrözzem Európa azon földrajzi tájait, ahová elindultam, keresve azokat a helyeket, ahol épp meghal, felhalmozódik, egymásra rakódik a múlt. Felfedeztem, hogy a múlt nem hajlandó eltűnni, valósággal megáll ezekben az üres terekben, jól érzi itt magát, sőt át is alakítja

– emelte ki a fotográfus, aki április 13-án és 14-én szakmai műhelyt is tart a Cervantes Intézetben.

Hogyan jöttek létre a kiállításon látható fotók? Ez a kérdés a műhely kiindulópontja, amelynek célja az inspiráció, és hogy a résztvevők háttértudást, szakmai eszközöket és támogatást kapjanak jövőbeni munkáikhoz. A kétnapos műhely kulcsszava a történelmi vetület és a kutatómunka: mindezt a résztvevők a kiállításon látható képek bemutatásán keresztül érthetik meg, emellett technikai ismereteket is kapnak.

Antonio Benítez Barrios kiállítása április 12. és május 31. között ingyenesen látogatható a Cervantes Intézetben. Az esemény a Budapest Fotó Fesztivál része.