Anna Karenina a SzínházTV-n: „Egy nemzet kultúráját nem lehet a politika oltárán feláldozni"

2022.04.17. 11:10
A leghíresebb orosz szerelmi történet musicalváltozata holnap éjfélig a SzínházTV platformján nézhető.

Holnap, azaz április 18. éjfélig a SzínházTV-n megtekinthető a Moscow Operetta Theatre Anna Karenina című nagy sikerű előadása. 1992-ben a Broadway-n debütált a regény musicalváltozata Peter Kellogg librettójával és Daniel Levine zenéjével. A moszkvai operettszínház még 2018-ban mutatta be új librettóval és az előadáshoz írt zenével Lev Tolsztoj világhírű regényének musicalváltozatát. Az Anna Karenina az első orosz musical, amelyet külföldi licenc alapján hoztak létre.”

Bár a körülbelül ezeroldalas regény egésze nem sűríthető bele egy kétórás előadásba, így a filozófiai elmélkedések a darabból kimaradtak, cserébe az alkotók hűek maradtak a szöveghez, a szereplők pedig korabeli öltözéket viselnek. Az előadás kifejezetten látványos, a rendezés pedig már önmagában is filmszerű, így a SzínházTV platformján is tökéletesen megél.

A házas Anna Karenina és a szenvedélyes katonatiszt, Alekszej Vronszkij drámai és viharos szerelmi története az orosz nemesség csillogása és luxusa közepette játszódik a 19. század második felében. A musical szereplői a szerelem és az árulás, a szenvedély és a kötelesség, a remény és a kétségbeesés elsöprő érzelmeivel küzdenek. Bár közel másfél évszázad telt el a történet óta, a közönség elé táruló események időtlen minőségükben lebilincselőek és meghatóak.

Közel két hónapja tart az orosz–ukrán háború, amelynek árnyékában elsőre furcsának tűnhet, hogy a SzínházTV épp egy orosz előadást tűzött húsvétkor a programjára. Az elmúlt hetekben megnőtt a bojkottkedv, főleg ami az orosz sportolókat és művészeket illeti. Több világhírű orosz zenészt tiltottak ki amerikai és európai intézményekből. Mihail Barisnyikov balett-táncos szerint nincs rendben, hogy művésztársaira súlyos szankciókat szabjanak ki, mert szerinte sok orosz művész és sportoló azért nem határolódik el Putyintól, mert féltik a családjukat, de hallgatásuk is legalább annyira beszédes.

Felkerestük Radnai Márkot, a SzínházTV alapítóját, mert kíváncsiak voltunk, milyen gondolatok bújtak meg az orosz előadás műsorra tűzésének döntése mögött.

A SzínházTV mélységesen elítéli a háborút és az erőszakot az emberi individuum és annak szabadsága ellen. Meggyőződésünk, hogy a művészet sosem lehet agresszív, sem erőszakos, sem kirekesztő. A művészet lényege, hogy alkotások útján, az emberi sorsok és történetek megismerésével szembesítse a társadalmat az emberi gyarlósággal és korunk hibáival. Hiszünk abban, hogy egy nemzet kultúráját nem lehet a politika oltárán feláldozni, ahogy azokat a művészekét sem, akik most széles e világban elszenvedői az eseményeknek. Lev Tolsztoj a világirodalom egyik legnagyobb szerzője maga is erősen bírálta a 19. századi társadalmi berendezkedéseket és történeteivel elősegítette, hogy ma a világ egy nyitottabb és toleránsabb hely lehessen. Éppen ezért szeretnénk a SzínházTV-n megágyazni a mindenkori színházművészet és az alkotók szabadságának egy olyan szenvedélyes szerelmi történettel, melynek központi témája pont az elnyomás és a hibás társadalmi elvárások által elszenvedett emberi sors.

Az előadás magyar felirattal látható Magyarországon kizárólag árpilis 15–18. között a SzínházTV-n.

A háború eseményeit vasárnap is percről percre közvetítjük, cikkünket itt olvashatják.