Fekete Péter: Ilyenkor csoda történik, leszakad az ég

D  VG20130818012
2022.05.05. 14:01
Ascher Tamás rendezésében Molnár Piroska, Bezerédi Zoltán, ifjabb Vidnyánszky Attila és Kelemen Hanna is fellép a 7. Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) kamarazenei fesztiválon, amelyet július 15. és 24. között rendeznek meg a főváros több helyszínén.

A Kelemen Kvartett minikoncertjével kezdődött a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) sajtótájékoztatója, ahol jelen volt Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is, aki szerint ha ők játszanak, akkor csoda történik, leszakad az ég.

Mindez azért is történhette így, mert a zenészek Sosztakovics nyolcadik vonósnégyesét adták elő, amelyet a zeneszerző Drezdában, a lerombolt város hatása alatt írt meg, így a mű a háború és a fasizmus áldozatairól szól, de ahogy a sajtótájékoztatón a kvartett egyik tagja,

a félig orosz, félig ukrán származású Makszim Riszanov mondta, valójában minden totalitárius rendszer áldozataira emlékeztet.

Fekete Péter kiemelte, hogy vannak olyan művészek, akik mindazt, amit tanultak, próbálják az egész nemzet javára visszaforgatni. Ilyen a Kokas Katalin–Kelemen Barnabás hegedűművész házaspár, a Fesztivál Akadémia Budapest alapító művészeti vezetői, akik a fesztiválra idén is nemzetközileg elismert szólista barátaikat hívták meg: ezeket a művészeket csak ők tudják idehozni, az ő hívószavukra lépnek fel.

A FAB idén is sok helyszínen és sok formában lesz jelen a koncertektől a mesterkurzusokig, Kokas Katalin a programhelyszínek között említette többek között

a Zeneakadémiát, a Széchenyi fürdőt, a Margitszigetet, a budai Várat és a Budapest Music Centert.

A fellépők között lesz mások mellett Vilde Frang hegedű-, Nicolas Altstaedt cselló-, Fazil Say zongora-, Szergej Nakarjakov trombita- és Hagai Shaham hegedűművész, valamint Anna Prohaska szoprán énekes.

A több mint negyven hazai és nemzetközi zenész különböző formációkban lép színpadra, így találkozhatnak a nézők a FAB Ensemble tagjaival, a Kelemen Kvartettel és az Arcangelo zenekarral, mellettük Lukács Miklós cimbalom-, Fenyő László cselló-, Razvan Popovic brácsa-, Baráti Kristóf hegedű-, valamint Bogányi Gergely és José Gallardo zongoraművésszel, de fellép Knut Erik Sundquist nagybőgős és Kovács Ágnes szoprán is.

A FAB tizenegy koncerttel várja a közönséget, amelyeken Beethoven, Sztravinszkij, Bartók, Csajkovszkij és Telemann művei is megszólalnak. A nyitókoncerten Sztravinszkij A katona története című művének szcenírozott előadása várja a közönséget a Zeneakadémián, a muzsikusok mellett Molnár Piroska, Bezerédi Zoltán, ifjabb Vidnyánszky Attila és Kelemen Hanna is fellép Ascher Tamás rendezésében.

Július 17-én a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Széchenyi fürdő és a Vajdahunyad vára is otthont ad koncerteknek,

a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán pedig Csákányi Eszter meséli el Prokofjev Péter és a farkas történetét.

Másnap Nicolas Altstaedt, Fazil Say és Kelemen Barnabás koncertje hangzik el a Zeneakadémián, a délutáni és esti hangversenyeken a cseh zeneszerzőké lesz a főszerep. A Margitszigeten július 21-én gyerekprogramok, koncertek és tárlat is várja az érdeklődőket, július 22-én a budai Vár különböző tereiben szólalnak meg hangversenyek és villámkoncertek. 

A fesztivál részeként idén Kurtág György, Eberhard Feltz, Pauk György, Perényi Eszter, Hagai Shaham, Keller András, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás és Alissa Margulis tart mesterkurzusokat. A FAB alapítói számára fontos, hogy támogassák a pedagógusokat, ennek szellemében a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny és a fesztivál ideje alatt 

ingyenes, harmincpontos akkreditált továbbképzést tartanak számukra.

A fesztiválhoz tartozó Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre idén 23 ország hatvan fiatal hegedűse jelentkezett, július 16-án a győztesek gálakoncertet adnak a Budapest Music Centerben.

(Borítókép: Kelemen Barnabás, Kokas Dóra, Homoki Gábor és Kokas Katalin [elöl, b–j] a Kelemen Kvartett koncertjén a Kaposfest nemzetközi kamarazenei fesztiválon a kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában 2013. augusztus 18-án. Fotó: Varga György / MTI)