Harminc éve épült Makovecz Imre héttornyú sevillai pavilonja

2022.05.14. 13:05
Idén május 18. és 28. között rendezik meg a Héttorony Fesztivált, ami a legjobb világ- és népzenei produkciókat viszi el Makovecz Imre tereibe. Az építészeti-zenei eseménysorozat programjait idén tavasszal láthatja a közönség, de az ünnepi gálára a már megszokott novemberi időpontban kerül sor.

A Kárpát-medence Makovecz Imre által tervezett épületeiben évtizedek óta hagyományként van jelen a Héttorony Fesztivál, amely a világ- és népzene klasszisait viszi el az organikus építészet magyar mesterének tereibe. A hagyományosan novemberben – az építész születésnapját megelőző időszakban – megvalósuló rendezvénysorozat első részét idén májusban rendezik meg, így a tavaszi megújulás jegyében vehetnek részt az érdeklődők a koncerteken, az építészeti előadásokon és a kiállításokon.

Az ünnepi gálára a már megszokott, novemberi időpontban kerül sor.

A fesztivál május 18-án Sárospatakon indul, majd Mátészalkán, Csengeren, Visegrádon, Szigetváron, Pakson, Temesváron és Kolozsváron találkozhatnak a világ- és népzene rajongói a kedvenceikkel.

A fellépők között találjuk többek között Lakatos Mónikát, Gryllus Dánielt, a Sebő Együttest, a Resti Kornél zenekart, a Szent Efrém Férfikart, Kacsó Hanga Borbálát, Szabó Dánielt, Szirtes Edina Mókust, Ferenczi Györgyöt és az 1-ső Pesti Rackákat, Tímár Sárát, Herczku Ágit és a Bandát, valamint a Kerekes Bandet.

Az organikus építészet jelenébe olyan szakemberek előadásain és kiállításain keresztül kapnak betekintést a résztvevők, mint Turi Attila, Salamin Ferenc, Erhardt Gábor, Csernyus Lőrinc és Bata Tibor.

Idén 30 éve, hogy megépült Makovecz Imre héttornyú sevillai pavilonja.

Az épület programzenéjét Kiss Ferenc, a fesztivál művészeti vezetője és alapítója alkotta meg 1992-ben. Az ünnepi évforduló megjelenik a 2022-es fesztivál tematikájában, az építészeti előadások számos ponton kapcsolódnak a sevillai pavilonhoz, valamint a 2020-es dubaji magyar pavilonhoz – amely Csernyus Lőrinc, a fesztivál építészeti szakértőjének alkotása.  • Tippek
  • Bankszámla