Ő az egyik magyar, aki csillagot kapott Hollywoodban

GettyImages-526878652
2022.06.26. 09:45
A Magyar Hollywood Tanács és Nagykőrös Önkormányzata a helyi Möggyfesztivál keretében emléktáblát avatott a világhírű Ilona Massey, azaz Hajmássy Ilona tiszteletére.

Hajmássy Ilona, külföldön Ilona Massey 1910. június 16-án született Budapesten. Magyar színésznő, koloratúrszoprán operaénekes, televíziós előadó. Művészetének elismerése, hogy egyike azon magyaroknak, akik csillagot kaptak a hollywoodi hírességek sétányán. Szülei tősgyökeres nagykőrösiek, maga is ezt a várost tartotta szülőhelyének.

1938-tól Ilona Massey néven a Metro-Goldwyn-Mayer, az United Artists és egyéb neves amerikai filmvállalatok produkcióiban szerepelt több mint tíz éven keresztül, közel 25 filmben. Világhírű lett. 1956-ban a forradalom pártján állt, az amerikai elnöknek petíciót adott át. 1974-es halálát követően amerikai férje édesapja sírjára szórta hamvait a kőrösi református temetőben.

A Magyar Hollywood Tanács (MHT) és Nagykőrös Önkormányzata a helyi Möggyfesztivál keretében most felavatta emléktábláját – tudatta a Magyar Hollywood Tanács Egyesület. Czira Szabolcs polgármester hangsúlyozta, hogy el kell ismerni az olyan embereket, akik példát jelenthetnek a mai fiatalság számára. Bokor Balázs, az MHT elnöke szerint ahogyan Nagykőrös is végre felfedezte világhírű honfiját, úgy az egész országban ideje lenne Hajmássy Ilona emlékét megőrizni.

(Borítókép: Hajmássy Ilona színésznő 1948. január 1-jén. Fotó: John Springer Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)  • Bérelnék
  • Bankszámla