Feltárult a festmény mögött búvó rejtély

GettyImages-1085260604
2022.07.13. 16:23
Három, eddig ismeretlen vázlatot fedeztek fel Amedeo Modigliani 20. század eleji olasz szobrász, festő műve alatt egy izraeli múzeumban – írja az MTI.

Modigliani (1882–1920) befejezetlen művei akkor kerültek napvilágra, amikor a Haifai Egyetem Hecht Múzeumában röntgenfelvételt készítettek az Akt kalappal című alkotásról a művész munkáinak átfogó vizsgálata során, melyet egy közelgő philadelphiai kiállítás miatt végeztek.

Csodálatos felfedezés! A röntgensugarak segítségével képesek vagyunk szóra bírni az élettelen tárgyakat

– mondta el az AP hírügynökségnek Inna Berkowits, a Hecht Múzeum művészettörténésze.

Modiglianit a 20. század egyik legnagyobb modernista művészének tartják. Rövid, bohém, de annál viharosabb élete során a francia művészeti körökben vitatott megítélésű alkotó volt.

Festményeit a tipikusan vékony, elnyújtott nyakú és arcú alakok jellemzik, stílusát a 19. század végén, a 20. század elején Franciaországba érkező afrikai és kükládai görög művészet ihlette. A zsidó művész 35 éves korában, nincstelenül halt meg.

Egyik festménye, a Fekvő akt több mint 170 millió dollárért kelt el egy aukción 2015-ben, ezzel a valaha volt egyik legdrágábban értékesített festménnyé vált. Egy másik művéért 157 millió dollárt adtak egy 2018-as árverésen.

Virágzik a hamisítás

A valódi Modigliani-alkotások iránti nagy kereslet hamisítások virágzó piacát hívta életre. Egy 2017-es genovai kiállítást idő előtt bezártak, mivel a bemutatott művek közül több hamisítvány volt a szakértők szerint. A büntetőper több mint egy éve folyik.

2018-ban a véletlen folytán sikerült a londoni Tate Galériában Modigliani egyik képe alatt röntgenfelvétellel felfedezni a művész addig ismeretlen portréját.

Modigliani 1908-ban készített Akt kalappal című képe önmagában is szokatlan alkotás. A vászon két oldalán ellentétes irányban festett portrék vannak. A Hecht Múzeum képtárába belépők egy fejjel lefelé fordított aktportréval találkozhatnak.

2010-ben a múzeum kurátora észrevette egy harmadik figura szemét is a művön, de csak idén vizsgálták meg a rejtett képet.

Amikor elhatároztuk, hogy megröntgenezzük, csak arra törekedtünk, hogy a rejtett alakról tudjunk meg többet

– mondta el Berkowits.

A kalapot viselő, rejtett nő mellett még két portrét fedeztek fel az ellenkező oldalon, melyek szabad szemmel teljesen láthatatlanok voltak: egy férfit és egy kontyba fogott hajú nőt.

Az Akt kalappal Modigliani pályája elején született, nem sokkal azután, hogy Olaszországból Párizsba költözött, és igyekezett vevőket találni műveire. A festményt a múzeum alapítója vásárolta meg 1983-ban. A vászonról most azt tudni, hogy öt festményét tartalmazza, melyeket takarékosságból alkotott ugyanarra az anyagra.

Más művészek, köztük Degas és Rembrandt rejtett alkotásaira is fény derült már röntgen- vagy más, nem invazív technológia segítségével. Berkowits „vászon vázlatfüzetnek” nevezte a művet, és kijelentette, nincs kétség, a festmény eredeti. A philadelphiai tárlat október 16-ától látható a Barnes Alapítvány épületében.

(Borítókép: Amedeo Modigliani műtermében 1910 körül. Fotó: Fine Art Images / Heritage Images / Getty Images)