Picasso egyik rajzát akarták becsempészni Spanyolországba

2022.07.18. 17:14
Az ibizai repülőtéren foglalták le a spanyol hatóságok azt a Picasso-rajzot, amelyet egy bőröndben akartak becsempészni Spanyolországba.

Egy mintegy 200 millió forint értékű Picasso-rajzot találtak a vámosok nemrég egy Svájcból érkező utas bőröndjében az ibizai repülőtéren, amelyet a hatóságok szerint be akartak csempészni Spanyolországba – adta hírül az MTI.

A spanyol vámhivatal azért vizsgálta át alaposan az Ibiza szigetére érkező utas poggyászát, mert a svájci vámosok előzetesen felhívták a figyelmüket egy „gyanús körülmények között szállított” műre.

Az utas azt mondta a rajzot megtaláló spanyol vámosoknak, hogy egy egyszerű másolatról van szó, és felmutatott egy 1500 svájci frankról (6006 ezer forint) szóló számlát.

Csakhogy a vámosok találtak egy másik, 450 ezer svájci frank (182 millió forint) összegű számlát is a bőrönd mélyén, amelyet egy zürichi galéria állított ki Pablo Picasso 1966-ben készült, Trois personnages (Három személy) című művéről.

Az előzetes szakértői vizsgálatok szerint a bőröndben az eredeti művet találták meg, és a magasabb számla összege is összhangban van a szokásos piaci árakkal. A teljes bizonyosság érdekében azonban további vizsgálatokat végeznek a legmodernebb technológiák felhasználásával.

Az utas ellen csempészet miatt emelhetnek vádat a spanyol vámhivatal közlése szerint, amely hétfőn számolt be a július 5-i fogásról.