Jackie Chan új filmje botrányt okozott

2022.07.19. 20:39
Jackie Chan a producere a Kínai Kommunista Pártot dicsőítő akciófilmnek, amelynek a forgatási helyszíne egy, a polgárháborúban lerombolt szír város, l-Hajar al-Aswad. A forgatás híre meglehetősen nagy felháborodást váltott ki a szírekből.

A Song Yinxi rendezésével készülő film címe Home Operation, a történet pedig azokról az időkről szól, amikor 2015-ben Kína több száz kínait evakuált Jemenből az ottani polgárháború idején. Az AFP információ szerint a forgatókönyvben nem Jemenről van szó, hanem egy fiktív, Poman nevű ország adja a történet helyszínét. Ez a film az első közös projektje Kínának és az Egyesült Arab Emirátusoknak. 

Az AFP úgy tudja, hogy a Kínai Kommunista Párt hősként szerepel a filmben, a főszereplők pedig olyan kínai diplomaták, akik bátran meghaltak volna elvtársaik kimenekítése közben. A forgatásról készült fotókon jól látszik a helyszínül szolgáló romos város, valamint a jemeni stílusú ruhákat viselő statiszták is. A forgatást megnyitó ünnepségen Kína szíriai nagykövete, Feng Biao is részt vett. 

A forgatás nem okozott osztatlan sikert a szír lakosság körében. Fared al-Mahlool újságíró arról beszélt egy lapnak: azok után, hogy az Aszad-rezsim, Oroszország és Irán lerombolta az otthonaikat, szégyen, hogy ilyen filmet készülnek forgatni a romok között. 

Ezrek, ha nem tízezrek haltak meg az Aszad-rezsim, majd az ISIS keze alatt al-Hajar al-Aswad városában. Ebből pénzt csinálni egy filmmel, amely Kínát és a szír ügyekbe avatkozásukat élteti, visszataszítóan ízléstelen

– hívta fel a figyelmet Charles Lister, a Közel-keleti Intézet Szíria Programjának elnöke.

 A film producere, Jackie Chan egyébként a kommunista párt régi híve és támogatója. Egy 2009-es konferencián azt mondta néhány üzletembernek: egyre inkább hisz abban, hogy ők, a kínaiak igénylik a kontrollt, mert ha az nincs, egyszerűen nem teszik meg azt, amihez nincs kedvük.  • Hírek
  • Megtakarítás