Ezentúl könnyebb lesz megtalálni a történelmi emlékhelyeket

2022.07.22. 06:44 Módosítva: 2022.07.22. 06:44
A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) idén első alkalommal saját standdal várja az érdeklődőket Tusványoson. A Bornemissza Anna sátorban bemutatják azt az informatikai fejlesztést, ami lehetővé teszi a határon túli magyar történelmi és kulturális emlékhelyek regisztrálását és bemutatását, az érdeklődők pedig érdekes információkat tudhatnak meg az intézet készülő emlékezetpedagógiai programjáról.

Múltunk a jövőnk – Van, ami örök! című kerekasztal-beszélgetésen Móczár Gábor főigazgató ismertette a NÖRI nemzetpolitikai fejlesztésekhez és ifjúságneveléshez kapcsolódó stratégiai elképzeléseit és céljait. „Az erős Magyarország záloga a mélyen gyökerező magyarságtudat” – fogalmazott az intézet közleménye szerint a főigazgató, aki kiemelte: a középiskolás korosztály és a pedagógustársadalom számára fejlesztett Nemzeti Emlékezetpedagógiai Program az emlékhelyeink bevonásával 

élményszerű, helyi és történelemszemlélet-formáló módszertant kínál magyarságtudatunk erősítésére.

A főigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a magyarság határon túli történelmi és kulturális emlékeit őrző helyszínek regisztrálását és bemutatását lehetővé tévő informatikai fejlesztéssel a NÖRI elsődleges célja

a helyi közösségek nemzeti értékeinek megőrzése, valamint a teljes magyar nemzet összekapcsolása a határon túli magyar emlékhelyek könnyen kereshető, látogatást és megismerést megkönnyítő összegyűjtésével és bemutatásával.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a közlemény szerint a beszélgetés során kiemelte: „A múlt helyes ismerete nélkül nincs jövőnk. A legfőbb feladat a megmaradás érdekében, hogy amit a nagyszüleinktől, szüleinktől kaptunk, azt továbbadjuk.” Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese a témához kapcsolódóan pedig elmondta: „Az a közösség, amely hagyja, hogy más írja meg a történelmét, az elveszett.”