Forgatni kezdték a Hunyadi-sorozatot

BP-9096
2022.07.26. 16:40
Megkezdődött a tízrészes, Hunyadi János életét fikciós elemekkel kiegészítve feldolgozó monumentális nemzetközi televíziós produkció forgatása Pátyon.

Többéves előkészítés után elindult a munka látványos része a minden idők legjelentősebbjének tartott hazai tévéprojektben. A széria magyar történelmi eseményeket mutat be, de az alkotók szándéka szerint olyan sorozatokkal lesz összehasonlítható, mint a Vikingek, a Tudorok vagy a Borgiák – közölte az Index olvasóival a sorozat kommunikációs részlege.

Mint korábban az Index már megírta, a produkciót a Nemzeti Filmintézet 3,6 milliárd forinttal támogatta, ezenfelül a kormány 6,9 milliárd forintot invesztál a Hunyadi-sorozatba.

A magyar irányítású, de nemzetközi projektben 250 színész kap lehetőséget arra, hogy felelevenítse a XV. század legfontosabb történelmi pillanatait.

A történelmi regénysorozat alapján megírt forgatókönyvet három éven keresztül fejlesztette egy forgatókönyvíró csapat, amelyben hollywoodi szakemberek is részt vettek.

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a tízórányi anyagot nem egy rendező jegyzi. Tavaly elmondta az Indexnek az első részek rendezője, a számos nemzetközi elismerésben részesülő osztrák Robert Dornhelm, hogy Nagypál Orsival és Szász Attilával vág bele a feladatba.

A történelem iránt fogékony magyar közönségnek természetesen nem idegen a történet, a Bán Mór-rajongók pedig különösen örülhetnek, hiszen az ő monumentális regényfolyamát viszik televízióra a nagyrészt Magyarországon forgatott projekttel. A történelmi hitelesség kedvéért néhány kulcsjelenetet az eredeti, a mai Magyarország határain kívül eső helyszíneken forgatnak.

Információnk szerint a sorozat 2024 tavaszán lesz látható Magyarországon a TV2-n.

(Borítókép: Robert Dornhelm 2021. december 22-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)