Meghalt Lukácsházi Győző

2022.07.26. 19:40
Életének 69. évében, hosszan tartó súlyos betegség után július 26-án meghalt Lukácsházi Győző tubaművész, zenei ismeretterjesztő, műsorvezető, a Klasszik Rádió egyik alapítója, a Bonbon matiné megálmodója.

Lukácsházi Győző 1953. szeptember 6-án született. Zenei elkötelezettségét Dunaújvárosban szerezte, ahol egy Kodály Zoltán által rendszeresen látogatott iskolába, a Móricz Zsigmond Zenei Általános Iskolába járt – írja róla a Papageno.

Előbb csellózni, később tubázni tanult. A két hangszert párhuzamosan vitte középiskolás korában, amelynek helyszíne a győri Liszt Ferenc Zeneművészeti Szakközépiskola volt. A Zeneakadémiára tubával került, ahol 1979-ben szerezte tuba-kamaraművész és tanári diplomáját.

Játszott a Magyar Állami Operaház zenekarában, tagja volt a Vám- és Pénzügyőrség Zenekarának, majd 1983-tól a Budapest Ragtime Band vezetője lett. Ezt követően a Magyar Rádió szerkesztőjeként dolgozott, ahol később a Könnyűzenei Produkciós Szerkesztőség vezetője lett.

Rádiós szerkesztő és műsorvezetői munkái között találjuk a Verkli és a Világzene Magazin című műsorokat, a Bartók Rádióban vezette a Muzsikáló reggelt, majd elindult a Tóbiás matiné, valamint a Partitúra című, gyerekeknek szóló játékos ismeretterjesztő sorozata – írja a zenei portál.

Fő tevékenységének mindemellett a Bonbon matinék szerkesztését és műsorvezetését tartotta, amely az elmúlt évtizedekben több ezer gyereket vezetett be a koncerttermek világába a legrangosabb zenei produkciókon keresztül. Háromszoros nívódíjas, kétszeres Artisjus-díjas, eMeRTon- és Bánffy Miklós-díjas művész volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport