A Tenkes kapitánya vára is történelmi emlékhely lett

Fotó GedaiCsaba
2022.07.30. 12:41
A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslatára, Magyarország kormányának döntése alapján történelmi emlékhely lett a budapesti V. kerületben az egykori Landerer-nyomda, az Isaszegi csatatér, a Siklósi Vár, a Szabolcsi földvár és templom, valamint a Tápióbicskei csatatér. A bővüléssel jelenleg hatvan történelmi emlékhely van hazánkban, amelyeknek szakmai ernyőszervezete a Nemzeti Örökség Intézete.

A mostani döntés alapján öt új helyszínnel bővült a történelmi emlékhelyek listája, köztük három olyannal, amely az 1848-as forradalomhoz és az azt követő szabadságharchoz kötődik. Így történelmi emlékhely lett:

  • a Landerer-nyomda, ahol a forradalom követeléseit megfogalmazó 12 pontot és a Nemzeti dalt nyomtatták,
  • valamint a szabadságharc legfényesebb diadalainak emlékét őrző isaszegi
  • és tápióbicskei csatatér.
  • Történelmi emlékhely lett ezek mellett a Szent Lászlóhoz köthető zsinat helyszíneként a Szabolcsi földvár és templom,
  • valamint a magyar történelem viharos századainak szemtanúja, a Siklósi Vár is, amelyet a Tenkes kapitányából mindenki jól ismerhet.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a bővítés kapcsán elmondta: kiemelten fontosnak tartja, hogy történelmünk jeles helyszínei minél kitüntetettebb figyelmet kapjanak, és beépüljenek a köztudatba nemcsak mint helyszínek, de mint magyarságunk és nemzeti identitásunk fontos építőkövei is.

A Nemzeti Örökség Intézete kiemelt figyelmet fordít a nemzeti és történelmi emlékhelyek népszerűsítésére és megismertetésére, ezért számos fórumot biztosít a különböző helyszíneknek a tudásmegosztásra és a fenntartók tapasztalatainak átadására. Emellett a formálódó Nemzeti Emlékezetpedagógiai Programunk elsődleges helyszínei lesznek a nemzeti és történelmi emlékhelyek, így a középiskolásoknak élményszerű, tapasztalaton alapuló ismeretszerzéssel tudjuk átadni történelmünk jelentős eseményeit és azok mára gyakorolt hatásait

– mondta a NÖRI vezetője.

Történelmi emlékhely a kulturális örökség védelméről szóló törvény értelmében olyan, a nemzet vagy valamely velünk élő nemzetiség történelmében meghatározó jelentőséggel bíró helyszín, amelyet a kormány rendelettel történelmi emlékhellyé nyilvánít. A mostani döntéssel hatvan történelmi emlékhely van Magyarországon.

(Borítókép: Nemzeti Örökség Intézete)