Hol látták utoljára élve Petőfi Sándort? Nem Segesváron

GettyImages-170987230
2022.07.31. 05:57
Születésének kétszázadik évfordulóját ünnepeljük – a bizonytalan, szilveszter körüli időpont miatt – idén is, de legfőképpen majd jövőre. Most azonban halálának évfordulóján tesztelheti, mennyit tud az egyik legnagyobb magyar költőről.

Petőfi Sándorról elvileg mindent tudunk, kivéve, hogy mikor és hol született, illetve hogy mikor és hol halt meg. Általunk ismert életútja az 1823. január 1-jei, kiskőrösi keresztelőjével kezdődik (arról maradt fönt dokumentum), és 1849. július 31-én ér véget, amikor a segesvári csatából menekülve elindul Fehéregyházáról Héjjasfalva felé.

A magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakja rövid élete során közel ezer verset írt magyarul, ebből körülbelül nyolcszázötven maradt az utókorra, és az ismertebbeket számos nyelvre lefordították. A márciusi ifjak egyik vezetőjeként az 1848. március 15-i forradalom szimbólumává vált, és a 26 éves költő ezután a szabadságharc küzdelmeiben is részt vett.

Ő a magyar romantika kiteljesítője, nála jelent meg először a családi líra, szerelmi költeményeiben a hitvesi, házastársi szerelem ábrázolása, tájköltészetében pedig a „puszta”, a magyar Alföld méltó leírása, és ő írt először verseiben a világszabadságról is. Közérthetően szólt, hiszen a nép nyelvét beemelte az irodalomba, és a versformák helyett a gondolatot állította középpontba.

A játék lezárult.

(Borítókép: Petőfi Sándor. Fotó: Sovfoto/Universal Images Group via Getty Images)