Visszavonja dalát Beyoncé, mert sértő a fogyatékkal élőkre nézve

GettyImages-1307117263
2022.08.02. 11:09
Újra felveszi Beyoncé új albumának egyik dalát, miután a fogyatékkal élők kritizálták annak szövegét. A pénteken megjelent Heated című dal egy olyan becsmérlő kifejezést tartalmazott, amelyet gyakran használnak a spasztikus agyi bénulásban szenvedők megalázására.

A Renaissance, Beyoncé hetedik albuma július 29-én jelent meg, az albumon szereplő Heated című szám miatt azonban számos kritika érte az amerikai énekesnőt. A Drake-kel közösen írt dalban kétszer is elhangzik egy olyan szó, amelyet sokan sérelmeztek, mivel azt olyanokra használják, akik központi idegrendszeri sérüléssel küzdenek, ennek következtében végtagjaik bénultak, vagy egyéb fogyatékossággal élnek − írja a Euronews

A spastic szót szlengként (spaz) ügyetlen, kétbalkezes, kétballábas vagy valamire alkalmatlan emberekre használják, de azt sokan sértőnek érzik.

A Scope fogyatékkal élőkkel foglalkozó jótékonysági szervezet arra kérte Beyoncét, hogy vegye fel újra a dalt, kihagyva belőle a sértő kifejezést. 

A szavak számítanak, mert megerősítik a fogyatékkal élőkkel szembeni negatív hozzáállást, amellyel nap mint nap szembesülnek. Beyoncé régóta a befogadás és az egyenlőség képviselője, ezért arra kérjük, hogy távolítsa el ezt a sértő szót.

A sztár publicistája a BBC-nek elmondta, hogy a szót, amely az Egyesült Államokban különböző jelentéssel bírhat, „nem szándékos sértésnek szánták”. Hozzátette, hogy „a dalszövegekben le fogják cserélni”, de azt nem közölte, hogy mikor.

Az Egyesült Államokban más jelentésben is használják a kifogásolt szót

A brit lap mozgáskorlátozottakkal foglalkozó tudósítója, Nikki Fox azt mondta, hogy az Egyesült Királyságban soha nem használnák ezt a szót, de tudja, hogy az Egyesült Államokban néha más jelentéssel megteszik ezt. Ugyanakkor kiábrándítónak nevezte, hogy Beyoncé dala a megjelenés előtt számos emberen keresztülment, akik közül senki nem volt tudatában a szó jelentésének.

A spaszticitás az idegrendszeri sérülés egyik tünete. A központi idegrendszer károsodását jelzi, amelynek következményeként a végtagizmok idegi szabályozása megváltozik. A spasztikus bénulás esetén egyszerre van jelen az izomerő csökkenése (bénulás) és az izomtónus növekedése (spasmus).

A spaszticitás valójában tehát egy akaratlanul megjelenő izommerevség, görcs, mely miatt a mozgás nem harmonikus, az érintett végtag ügyetlen.

(Borítókép: Beyoncé 2021. március 14-én. Fotó: Kevin Winter/Getty Images for The Recording Academy)