Cseh Tamás is előbukkant egy régi pajtából

PAP 4606
2022.08.05. 13:28
Az épített és természeti környezet, valamint a kultúra kapcsolatával foglalkozik a PajtaKult csapata. Munkájukat, ami gyakran irigylésre és mindig figyelemre méltó, az Indexen is követhetjük erről készített kisfilmjeik révén. Az Index és a PajtaKult második adása a fenntartható lassulás jegyében azt mutatja meg, mit keres a kultúra a pajtában.

A második adásban Mezei Dániel műsorvezető és Kubinyi Júlia, a PajtaKult nagykövete a Duna partján tisztázza szépen lassan, régimódi történetmesélősen, mit is csinálnak immár egy éve.

Összefoglalva: építészeti értékeket keresnek, vidéki helyszínekről tudósítanak, értékes embereket, közösségeket mutatnak be.

A legújabb részben zenében, gasztronómiában, sportban kiváló vagy az építészet speciális területein otthonosan mozgó interjúalanyaikkal készült eddigi filmjeikből gyűjtöttek össze egy válogatást.

  • A Helyettünk mondják című összeállításban megszólal Tóth Zoltán nívódíjas építész, Rátgéber László kosárlabda-mesteredző, Dévényi Sándor Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, a nemzet művésze, Bubnó Tamás, a Szent Efrém férfikar Liszt-díjas alapítója, Lovasi András Kossuth-díjas rockzenész.
  • Pajtaérzést közvetítő koncertfelvételekből is felvillantanak néhányat, dínomdánom után pedig némi emlékezetes eszem-iszom is említésre kerül a Napos oldal című blokkban.
  • Megmutatják, hogy határainkon innen és túl, Közép-Európa azon részein, ahol nagyon hasonlóak a pajták, a közösség még mindig hatalmas megtartó erő.
  • Márta Istvánnak köszönhetően felbukkant egy kincset érő Cseh Tamás-felvétel Kapolcs hőskorából az akkoriban még határozottan ábrándos tekintetű Bereményi Géza közreműködésével.

A sorozat első részében Szarvas József Kossuth-díjas színész, a viszáki Kaszás Attila Pajta Színház alapítója mesél a tizenöt éve virágzó viszáki fesztiválról, a Tündérkert-mozgalomról és a népi stand-upról is. 

(Borítókép: Kubinyi Júlia. Fotó: Papajcsik Péter / Index)