Antiszemita-e Shakespeare?

Capa GordonEszterfoto
2022.08.14. 08:07
A húszéves Spinoza Színház megtartja a 20. Spinoza Zsidó Fesztivált, 14 program, köztük Csákányi Eszter és Cserna Antal közreműködésével két színházi ősbemutató és Dénes Gábor háromrészes dokumentumfilmjének premierje is várja a kultúrára éhes közönséget.

A fennállásának 20. évfordulóját ünneplő magánszínház nemcsak a zsidó kulturális élet rehabilitációjához kíván hozzájárulni, de céljául tűzte ki a szórakoztatva tanítást, ezért rendezi meg a kezdetektől évről évre saját fesztiválját is. Minden nehézség ellenére kitart a jubileumi évre tervezett bemutatói és a 20. Spinoza Zsidó Fesztivál mellett.

Idén 14 program, köztük Csákányi Eszter és Cserna Antal közreműködésével két színházi ősbemutató és Dénes Gábor háromrészes dokumentumfilmjének premierje is várja a kultúrára éhes közönséget. Fellegi Balázs estjével majd az orfeumok világába kalauzol, a zsidó újévi koncertet Klein Judit és a Haverim szolgáltatja, továbbá fellép a Sabbathsong Klezmer Band, Kardos Dániel muzsikál a Lámpásban, a színház alatti romkocsmában.

Balázs Gábor történész pedig beszélgetésre várja a közönséget, témája: a zsidó vallás 21. századi kihívásai. A Fesztiválon újra látható a Színház tavasszal bemutatott drámája Robert Capa életéről Ódor Kristóffal és Grisnik Petrával, valamint a Mózes és Jézus Pesten című politikai kabaré Schneider Zoltánnal, Makranczi Zalánnal és Zsolnai Júliával főszerepben.

A Spinoza Színház – együttműködésben az Erzsébetvárosi Önkormányzattal és a Mazsihisszel – már tavasztól, húsz héten át ünnepelt ingyenes, utcai örömzenei koncertekkel. Ennek a koncertsorozatnak a záró alkalma a Spinoza Zsidó Fesztivál nyitó eseménye: Gerendás Péter zenés stand-upot tart szeptember 8-án, 16 órától a Carl Lutz-emlékműnél. A húsz koncert legszebb pillanatait örökítette meg Bazánth Ivola, az ő képeiből nyílik fotókiállítás a Spinoza Étteremben.

A színház idei utolsó bemutatója a százhúsz éve született és száz esztendeje először színpadra lépett Latabár Kálmánra emlékezik. Győrei Zsolt monodrámája, a Latabárné fia novembertől látható Peller Károly előadásában.

Amit ígértünk, megtartjuk. Próbáljunk ünnepelni.

– nyugtatja meg a fesztiválközönséget Sándor Anna, a Spinoza Színház igazgatója.

Program:

  • Szeptember 8. – Gerendás Péter – zenés stand-up
  • Szeptember 9. – Újévi klezmerkoncert: Klein Judit és a Haverim
  • Szeptember 9. – Lámpás-koncert: Kardos Dániel és társai
  • Szeptember 11. – Írd újra, Shakespeare! (bemutató)

Antiszemita-e Shakespeare világhírű színműve, A velencei kalmár, amelyet évszázadok óta játszanak szerte a nagyvilágban? Vagy a vígjáték csupán alkalmas a meglévő előítéletek felerősítésére? Ismerhetett-e a drámaíró egyáltalán zsidókat, miközben az akkori Angliából már 300 éve kiűzték őket? William Shakespeare szelleme megjelenik a Spinoza Színházban. Lackó Gábor monodrámájában Cserna Antal tesz ajánlatot az angol drámaírónak arra, miként kellene kettejüknek együtt átírni a művet ahhoz, hogy A velencei kalmár megszabaduljon az antiszemitizmus – talán félreértésből rátapadt – vádjától. Rendező: Surányi András

  • Szeptember 12. – A zsidó filozófia mai kérdései – Beszélgetés Balázs Gábor eszmetörténésszel többek között arról, hogyan reagált a zsidó vallás a Covid–19 kihívásaira, lehet-e a széder este online, vagy van-e lehetőség a nemek közötti egyenlőség megteremtésére a zsidó vallásban.
  • Szeptember 13., 17., 19. – Történetek a zsidó munkaszolgálatról

Dénes Gábor háromrészes, rendhagyó dokumentumfilmje az 1941 és 1945 közötti zsidó munkaszolgálatról szól. Az 1990 és 1993 között készült felvételeken egykori munkaszolgálatosok mesélik el, miként élték túl a poklot.

  • Szeptember 14. – Albina: A nő a Nobel-díj mögött – felolvasószínház (bemutató)

A szabadkai születésű Vas Albina volt Kertész Imre első felesége, akivel az író 42 évet élt együtt. Ez idő alatt ő tartotta el férjét, hitt a tehetségében és állt Kertész mögött, amíg annak legismertebb műve meg nem született. Albina hét idegen nyelven beszélt, vörös körmeivel teherautósofőrként, majd pincérként kereste meg a kenyérre valót. Ki volt ez a nagyszerű nő, aki 16 éves korában már özvegy, megtapasztalja a szabadkai gettót, majd a pesti Gestapót, később a kistarcsai kitelepítést? Vagyonát, lakását háromszor is elkobozták, de életerejét, életkedvét és szeretni tudását senki nem tudta elvenni tőle. Vas Albina történetét Csákányi Eszter kelti életre felolvasószínházi formában, Czeizel Gábor rendezésében.

  • Szeptember 15. – Mózes és Jézus Pesten – politikaikabaré
  • Szeptember 16. – Ez is klezmer, az is klezmer – a Sabbathsong Klezmer Band koncertje
  • Szeptember 17. – Fellegi Orfeum – Fellegi Balázs előadása
  • Szeptember 18. – Capa, a világhírű fotós – dráma

(Borítókép: Gordon Eszter)