A Petőfi-emlékév alkalmából Barguzinról készül előadás

2022.09.04. 15:15
Négy új bemutató, köztük egy felnőtteknek szóló darab, foglalkozásokkal egybekötött kórházi előadások és legkisebbeket megszólító produkciók is szerepelnek a kecskeméti Ciróka Bábszínház 2022/2023-as évadában.

Az évadot úgy állították össze, hogy ismert, tapasztalt rendezők és pályakezdők egyaránt teret kapjanak, mondta Kiszely Ágnes, a teátrum igazgatója az MTI-nek. Az iskolás és óvodás korosztálynak meghirdetett előadások mellett látható lesz a színház első saját, felnőtteknek készült darabja is: a Petőfi-emlékév alkalmából színpadra állított Barguzin lehullt csillag fénye című produkciónak novemberben lesz a bemutatója. A darabot Fábián Péter írta és rendezte, a zenéjét pedig Rozs Tamás szerezte.

Az évad első előadásának, A Napról és a Holdról címűnek a próbái már el is kezdődtek. A produkciót Kovács Domokos viszi színre, akinek a neve a Piros! Sárga? Kék. című előadásból koreográfusként már ismert lehet. Ennek megfelelően a gyerekek olyan kísérleti jellegű előadást láthatnak majd, amelyben elsősorban a mozgásra, a térben való játékra építenek. A darab a fényről és a fény kereséséről szóló mesék és történetek motívumait olvasztja egymásba a bábszínház és a kortárs tánc elegyéből születő új nyelven, szavak nélkül.

Ne hagyja, hogy csúfolják 

Óvodásoknak készülnek a felújított A Titoktündér című előadással is, amely a Budaörsi Latinovits Színház és a Ciróka Bábszínház közös produkciója. Beck Andrea azonos című könyvét Dobák Lívia és Kuthy Ágnes alkalmazta bábszínpadra. A történet főhősét, Tobyt a kistündér, Lola 

megtanítja a legfontosabbakra, hogy bízzon önmagában, ne féljen a sötétben, ne hagyja, hogy csúfolják, és elvegyék az önbizalmát.

Az Állatkerti útmutató című, szintén óvodásoknak szánt bábelőadás szövege a magyar gyermekirodalom ismert alkotásaiból áll össze. A versválogatás az állatok, állatvilág témakörét járja körül egy állatkerti napot mutatva be. A színpadon a nézők szeme előtt jönnek létre a különböző különös vagy éppen hétköznapi állatok.

Az iskolás korosztály számára készül az Egyszemke, Kétszemke, Háromszemke című előadás a frissen végzett Fodor Orsolya rendezésében. A Grimm testvérek meséje olyan világot mutat be, amelyben az embereknek páratlan számú szemük van. Kivéve egyiküket, aki két szemmel született, ezért testvérei kiközösítik. Az iskolások bérletben választhatják még az előző évadban bemutatott, népszerű Fehérlófia című előadást vagy a nagy érdeklődéssel övezett János vitézt, illetve az ugyancsak közkedvelt József mondá Máriának című karácsonyi játékot.

Bábok a kórházban

A társulat folytatja a Bács-Kiskun Megyei Kórház gyermekosztályán a beteg gyermekek rendszeres látogatását. Havonta két alkalommal bábelőadással és egy hozzá kapcsolódó kézműves-foglalkozással igyekeznek egy kis vidámságot csempészni a kórházban töltött napokba.

A felnőtt közönséget ebben az évadban is várja az idén 18 éves Pestiek a Budai utcában című sorozat. A kínálatban szerepel bábszínházi előadás, független színházi produkció és irodalmi est is. Az érdeklődőket először szeptember 21-én, a Színházak Éjszakáján lepik meg a nulladik előadással, amelynek címe A kisgömböc.

Kuthy Ágnes, a kecskeméti Ciróka Bábszínház művészeti vezetője a teátrum művészetének idei három fő pilléréről beszélt. Ezek közé tartozik a fiatal alkotóművészek meghívása, egy Test-Tárgy-Tér-Kép nevet viselő kísérleti alkotóműhely létrehozása a társulat tagjainak, illetve hogy minél több generációt meg tudjanak szólítani a bábszínházban.