Karácsony napján szexbaba érkezik Sanghajból

2022.09.04. 12:03
Fajankó címmel tartja meg első bemutatóját a Jurányi Ház. A Füge Produkció – Maszk Egyesület előadásában a harmincas generáció életérzése elevenedik meg, amelynek tagjai szenvednek a gyerekkorban átélt traumák és a családi tabuk feldolgozatlansága miatt.

Egy kisközségben vagyunk, valahol Magyarországon. Közeledik a karácsony. Jankó és Bandi testvérek. Nem látták egymást azóta, hogy Bandi nagykorú lett, és egyszer csak bejelentés nélkül ismeretlen helyre szökött. Most ugyanígy, szó nélkül költözik haza tizennyolc év után, és hozza magával a feleségét is. Bandit unokatestvére, a frissen megválasztott helyi polgármester tájékoztatja Jankó kínos vonzalmáról az ember formájú tárgyak iránt – olvassuk a darab leírásában.

Traumatizált nemzedék

Karácsony napján titokzatos, ember nagyságú csomag érkezik Sanghajból. Jankó ajtaja elé teszik le – folytatódik az ismertető, amelynek értelmezéséhez a szerző, Németh Nikolett szavai adhatnak segítséget:

Meghatározó filmes élményem egy amerikai független alkotás, a Plasztik szerelem, ami az egyik fontos inspirációs forrásom volt a darab megírásakor. Egy kevésbé hangsúlyos motívuma nagyon becsípődött nekem. Saját tapasztalatom, és a generációm, a mostani harmincasok történeteiben is gyakran látom visszaköszönni ezt: szenvedünk a gyerekkorban átélt traumák, a családi tabuk feldolgozatlansága miatt.

Kétségbeesett küzdelmet folytatunk saját magunk megtalálásáért úgy, hogy közben megtagadjuk a szüleinket, elítéljük őket a hibáikért, amiket aztán újra és újra elkövetünk a saját életünkben mi is. Szorongunk, magányosak, gyökértelenek vagyunk. Olyan ördögi körnek tűnik ez, amit csak akkor van esélyünk megszakítani, ha már annyira mélyre ástuk magunkat az elkerülhetetlen gödrünkben, hogy lehetetlennek tűnik a folytatás. Jankó és Bandi is megkapja ezt az esélyt. Nagyon remélem, hogy élni fognak vele” – mondja Németh Nikolett.

Hogy szexbaba van-e az említett csomagban, az kiderül a szeptember 19-i bemutatón. A darab szereplői Vilmányi Benett, Chován Gábor, Csábi Anna, Ballér Bianka, Lestyán Attila és Jázmin, a rendező Kovács Dániel Ambrus.