Megvan, melyik filmet nevezi Magyarország a következő Oscar-gálára

2022.09.08. 11:06
A taxisblokádot, valamint Antall József életének miniszterelnöksége előtti időszakáról szóló Blokád című filmet nevezi Magyarország a 95. Oscar-gálára.

Tősér Ádám Blokád című filmje képviseli majd Magyarországot a nemzetközi film kategóriában a 95. Oscar-gálán, amelyet jövő márciusban rendeznek – tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Filmintézet (NIF). A hét tagból álló bizottság 18 magyar mozifilm közül választott az alkotásjelölés mellett.

A hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő testületben az NFI Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba és Pesti Ákos, valamint Bereczki Csaba, az NFI Nemzetközi igazgatója, Bergendy Péter filmrendező, Kálmán András forgalmazási szakember, valamint Novák Emil operatőr vett részt.

A Blokád Antall József beiktatása után fél évvel játszódik, amikor a taxisok tüntetésbe kezdenek a drasztikus benzináremelés miatt, végül pedig blokád alá vonják a várost. A film az idősebb és a fiatalabb Antall karakterén keresztül nemcsak a rendszerváltás jelentős eseményét, de az 1956-os forradalmat is megidézi, a két eseménysorozat között ugrál időben.

A rendszerváltás utáni első szabad választást megnyerő egykori MDF-es miniszterelnököt Seress Zoltán alakítja a filmben, amelyet október 20-án mutatnak be a magyar mozikban.