Meghalt Javier Marías spanyol író

2022.09.12. 11:56
Javier Marías spanyol regényíró, a Beleszerelmesedések, A szívem fehér, a Holnap a csatában gondolj rám vagy a Berta Isla írója – akire sokszor gondoltak az irodalmi Nobel-díj várományosaként – Madridban, az otthonában hunyt el 70 éves korában.

Pedro Sánchez, Spanyolország miniszterelnöke korunk egyik nagy írójának nevezte Maríast, és azt mondta, hogy a vasárnap szomorú nap a spanyol irodalom számára. Mindez azután történt, hogy Javier Marías kiadója közleményt adott ki: „Óriási szomorúsággal tudatjuk, hogy nagyszerű írónk és barátunk, Javier Marías meghalt Madridban ma délután” – írták a The Guardian című lapnak eljuttatott írásban. Az író egészségi állapotáról annyit lehet tudni, hogy az elmúlt hónapban tüdőgyulladást kapott.

A megemlékezések sorában írótársa, Eduardo Mendoza kiemelte, hogy Marías egyedi hangot és témát talált, írásai senki máséhoz nem hasonlítottak. Pepa Bueno, az El País főszerkesztője, melynek Marías is rendszeres munkatársa volt, azt mondta, Javier Marías halálának napja gyásznap a spanyol irodalomban és újságírásban, az író hatalmas űrt hagy maga után.

Javier Marías író, műfordító, publicista 1951-ben született Madridban. A Spanyol Királyi Akadémia és az Egyesült Királyság Királyi Irodalmi Társaságának nemzetközi tagja volt. 2012-ben nagy visszhangot váltott ki, amikor

visszautasított egy 20 ezer eurós nemzeti díjat, mert egész életében ellenezte az államilag támogatott irodalmi kitüntetéseket.

Marías azt mondta, hogy irodalmi tudatosság híján egész karrierjét improvizációval töltötte. „De felismerek bizonyos visszatérő témákat: árulás, titkolózás, a dolgok, az emberek vagy önmagunk megismerésének lehetetlensége.” Magyarul megjelent művei a Beleszerelmesedések, A szívem fehér, a Holnap a csatában gondolj rám, illetve a Berta Isla. Műveit eddig 32 nyelvre fordították le és 44 országban adták ki.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport