A kormányzat továbbra is támogatja a Színházi Olimpiát

2022.09.20. 17:48
A budapesti Nemzeti Színházba látogatott Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, valamint Pataki András művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár, és találkoztak Vidnyánszky Attilával, a Nemzeti Színház vezérigazgatójával. Hiába „az uniós szankciós politika”, Színházi Olimpia mindenképpen lesz.

A látogatás még szeptember 15-én történt, de a színház csak most adott ki róla közleményt, amely szerint Csák János miniszteri kinevezését követően a kulturális intézmények közül elsőként a Nemzeti Színházat kereste fel. (Ez nem teljesen igaz, hiszen elsőként a Magyar Nemzeti Múzeumba látogatott, ahol megnyitottaSisi kesztyűjétől Sztálin füléig című tárlatot, és nagy szövetségesének nevezte L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját.)

A miniszteri látogatás a Nemzeti Színházban zajló két próbafolyamatba való betekintéssel kezdődött. Rátóti Zoltán rendező, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója az Ők tudják, mi a szerelem című Hubay Miklós-dráma szeptember 22-i premierjére, Avtandil Varzimasvili grúz rendező pedig A kaukázusi krétakör című Bertolt Brecht-darab október 14-i bemutatójára készül a teátrum színművészeivel.

Megnövekedett üzemeltetési költségek 

A próbák után Csák János és delegációja megbeszélést tartott Vidnyánszky Attilával „az európai uniós szankciós politika következtében várhatóan kialakuló intézményi nehézségekről”, ahogy a közlemény fogalmaz. Megállapodtak, hogy a Nemzeti Színház a megnövekedett üzemeltetési költségek között is megőrzi a nemzeti kultúrában betöltött stratégiai szerepét. Miközben a teátrum megfelel a növekvő rezsiköltségek miatti takarékosság követelményeinek, továbbra is a törvény által előírt módon kiszolgálja a nézőit – szögezik le.

„Miniszter úr biztosította Vidnyánszky Attilát, hogy a 2023-ban rendezendő nemzetközi Színházi Olimpiát a magyar kulturális kormányzat változatlanul támogatja” – zárul a közlemény.

A 2023-as X. Színházi Olimpiára a kormányzat eddig 6,8 milliárd forint támogatást adott.