Pert indítottak a Warner ellen, eltúlozták az HBO Max előfizetőinek számát

GettyImages-1238249250
2022.09.28. 16:52
A Warner Bros. állítólag meghamisította a HBO Max előfizetői számait, amivel félrevezette a részvényeseket a Discovery-fúzió előtt.

Azt már szinte gyermekként megtanuljuk, hogy az emberek természetüknél fogva szeretnek kerekíteni, csak attól függ, hogy mindezt fölfelé vagy lefelé teszik, hogy mi szolgája az érdekeiket. Úgy tűnik, a Warner Bros. is hasonlóképp gondolkodott.

Egy nemrég benyújtott kereset szerint a Warner Bros. akár 10 millióval is meghamisíthatta az HBO Max előfizetőinek számát,

és más, az értékpapírtörvényt sértő módon megtévesztette a részvényeseket, hogy véghez tudják vinni a Discoveryvel való egyesülését, olvasható a The Wrap magazin oldalán.

A keresetben a Warner Bros. Discovery, David Zaslav vezérigazgató és Gunnar Wiedenfels pénzügyi igazgató alperesként szerepel. A csoportos per mögött előzetes becslések szerint több százezer felperes lehet, ugyanis az egyesülésnél több mint 700 millió Warner Bros. Discovery részvényt bocsátottak ki, és bárki, aki az egyesülés után a vásárolt részvényt, jogosult csatlakozni a perhez.

A kereset szerint a WarnerMedia felelőtlen módon a streamingre összpontosította a befektetéseit, miközben többi üzleti tevékenységét elhanyagolta, valamint eltúlozta az HBO Max előfizetőinek a számát 10 millióval, beleszámolva azokat a felhasználókat is, akik csomagban kapták az HBO Max-hozzáférést, ám nem fizettek elő a szolgáltatásra.

Mindezzel a vállalat a törvényeket megsértve vezette félre a felpereseket, hiszen a kedvezőtlen információkat elhallgatva, a valóságot pedig jócskán kiszínezve adtak el részvényeket.

A Discovery és a WarnerMedia 2021 májusában jelentette be fúziós terveit, és idén áprilisban olvadtak össze. Az így létrejött cég, a Warner Bros. Discovery vezérigazgatója és elnöke, David Zaslav akkor azt nyilatkozta, hogy az üzlet miatt hatalmas adósságot kell törleszteniük, a költségeket pedig a létező legtöbb módon próbálják csökkenteni. Például egy hónap működés után megszüntették a CNN+-t, illetve leállítottak minden túl költségesnek ítélt projektet, ennek a döntésnek esett áldozatául A besúgó című sorozat lehetséges folytatása is, de az első évadot is eltörölték a platform felületéről, mintha sosem létezett volna. Augusztusban pedig Zaslav bejelentette, hogy az HBO Max és a Discovery Plus tartalmai 2023-ban új szolgáltatásban egyesülnek majd.

(Borítókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)