A Broadwayn leveszik, nálunk a 900. előadását ünnepli a kultikus darab

DSZZS20131109112
2022.10.15. 17:29
Az Operaház Fantomja 900. előadása novemberben lesz a Madách Színházban. Majdnem húsz év után új színészek bújnak Christine és Raoul szerepébe.

Nemrég jelentették be, hogy 35 év után leveszik műsorról a Broadway legsikeresebb előadását, Az Operaház Fantomját. Ez a zenés színház kedvelőit biztosan meglepte, ugyanis Andrew Lloyd Webber nagy sikerű előadása olyan a musicalek világában, mint a fantasy műfajában A Gyűrűk Ura, sci-fi-filmeknél a Csillagok háborúja vagy gyerekek esti rutinjában a Bogyó és Babóca:

Kikerülhetetlen.

Ám a magyar közönségnek nem kell nélkülöznie a kultikus előadást, ugyanis a Madách Színházban már majdnem két évtizede futó darab 900. előadását játsszák idén ősszel.

A 2022. november 11-i jubileumi előadás előtt a Tolnay Szalonban nyílik meg az a fotókiállítás, amely az elmúlt 19 évet mutatja be. A 900. előadás napján a Madách Színház Facebook-oldalán

  • élő bejelentkezéseket láthatunk,
  • illetve ritkán látott, archív felvételeket is közzétesznek.

A jubileumi előadáson váltott szereposztásban lépnek fel azok a főszereplők, akik az elmúlt majdnem két évtizedben sikerre vitték az előadást. A jubileum után egy-egy búcsúelőadáson láthatják majd nézők a Christine-t eddig megformáló Fonyó Barbarát, Krassy Renátát és Mahó Andreát, valamint két Raoult: Bot Gábort és Homonnay Zsoltot.

Az őszi előadásokon új színészek állnak be az előadásba.

Christine szerepében ezután Jenes Kitti, Haraszti Elvira és Széles Flóra lép majd színpadra, Raoulként Borbély Richárd és Jenővári Miklós debütál, Monsieur André szerepében Sánta László csatlakozik a rendkívüli sikerű produkcióhoz.

A színház fantomja

A Madách Színház 2003. május 30-án mutatta be Andrew Lloyd Webber Az Operaház Fantomja című musicaljét Szirtes Tamás rendezésében. 17 évvel az ősbemutató után került a Fantom Magyarországra.

A musical bemutatásának jogáért három színház versengett, végül a Madách Színház csapatát és Szirtes Tamás rendezőt érte a megtiszteltetés, hogy a világon először saját felfogásban, vagyis non-replica változatban mutassa be a világhírű darabot.

Az Operaház Fantomját világszerte a musicaltörténet egyik legszebb és leglátványosabb produkciójaként tartják számon. 41 ország 183 városában mutatták be, 17 nyelvre fordították le, és már több mint 145 millió néző látta.

A musical az elmúlt 36 évben több fontos szakmai elismerést kapott. Díjai között szerepel 3 Olivier-díj, 7 Tony-díj és 7 Drama Desk-díj. A filmhez írt új dal, a Learn to Be Lonely pedig Oscar-díj-jelölést kapott.

A darab története szerint 1905-ben járunk. Elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezését. Többek között egy csillárt, amely a kikiáltó szerint egy máig sem tisztázott baleset okozója volt. A baleset tetteseként az Operaház titokzatos Fantomját emlegették. Majd kigyulladnak a csillár fényei, és egyszerre régi pompájában ragyog fel az egykori párizsi Operaház.

Felidéződik egy nagy szerelem története. Szereplői: Raoul, a romantikus fiatal gróf és Christine, a bájos, tehetséges énekesnő. Kettőjük között azonban ott áll egy titokzatos harmadik személy, aki mindent elkövet a boldogságuk ellen.

A rejtélyes harmadik: az Operaház Fantomja, aki a színház alatti labirintusban él. Ez az ember nem riad vissza semmilyen eszköztől, hogy elnyerje Christine szerelmét. Ki ez a fantasztikus lény? Zseniális zenész, tudós, építész, feltaláló, szenvedélyes szerelmes vagy szörnyszülött zsaroló gyilkos? 

A darab londoni ősbemutatója 1986-ban volt, a közönség óriási sikerként értékelte, ezt bizonyítja az is, hogy mára a világ legtöbbet játszott musicalje lett, megelőzve a Macskákat és a Chicagót.

(Borítókép: Csengeri Attila, Sasvári Sándor és Posta Victor (b-j) címszereplők, Fonyó Barbara (b4) és Mahó Andrea (b5), Christine Daaé, valamint Homonnay Zsolt, Magyar Bálint és Bot Gábor (b6-b8), a Raoul szerepét játszó színészek Andrew Lloyd Webber Az Operaház fantomja című musicaljének 700. előadása után a Madách Színházban 2013. november 9-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)