Nagy vihar kavart, amikor otthagyta Vidnyánszky Nemzeti Színházát

D  YT20191212026
2022.10.19. 05:41
A legnagyobb rendezőkkel, Fehér Györggyel, Mészáros Mártával, Jancsó Miklóssal is forgatott, de a legtöbbet Szabó István filmjeiben játszott. Bánsági Ildikó szinkronszerepei is emlékezetesek, Woody Allen Annie Hallja például elképzelhetetlen lenne nélküle. A Kossuth-díjas színésznő 1947. október 19-én született Budapesten: ünnepi kvízünkkel tesztelheti, mennyit tud az életéről és a munkásságáról.

Mindent kifejező szeme, érzékeny alakításai felejthetetlenné teszik sok-sok filmben és tévéjátékban, színházi szerepei pedig felsorolhatatlanok. Jelenleg a Budapesti Operettszínház Nine – Kilenc című produkciójában láthatjuk.

Szinkronszerepeiben többek között Helen Mirrennek, Kirstie Alley-nek, Glenn Close-nak, Kim Basingernek, Mia Farrow-nak, Sophia Lorennek és Diane Keatonnak kölcsönözte a hangját: Woody Allen magát kereső Annie Hallja elképzelhetetlen lenne nélküle. A homárfőzés, vagy amikor teniszütővel akarnak agyonütni egy pókot, emlékezetes jelenet, ahogy a sorban állás is, ahol Diane Keaton Bánsági Ildikó egyszerre kedves és vicces, kissé rekedtes hangján zsörtölődik Woody Allennel.

Bánsági Ildikó szülei egy szovjet hadifogolytáborban ismerkedtek meg, ahol édesapja raboskodott, édesanyja pedig ápolónő volt. A háború után kalandos úton találtak újra egymásra Magyarországon. Bánsági Ildikónak Gáspár Sándor színésztől egy fia és egy lánya született.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze pályája során játszott egyebek mellett a Szindbád, a Rózsa Sándor, a Mephisto, a Hány az óra, Vekker úr? és a Szabadság, szerelem című filmekben. Tagja volt a debreceni Csokonai Színháznak, a József Attila Színháznak, a Vígszínháznak, a Nemzeti Színháznak, a Művész Színháznak, a Thália Színháznak és az Új Színháznak is.

2020-ban nagy port vert fel, amikor otthagyta a Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színházat. A döntését azzal indokolta, hogy egyre átláthatatlanabb dolgok történnek a színésztársadalomban. Nem hirtelen felindulásból mondott fel, két évig fontolgatta a távozását. Szerinte régen a színészek imádtak együtt dolgozni, de mostanra nem is beszélnek egymással, ami nem jó – mondta akkor. Utolsó szerepe a Nemzeti Színházban a Macskajátékban volt, ahol Udvaros Dorottya partnereként játszotta Orbánné Németországban élő testvérét, Gizát.

Az alábbi kvízzel tesztelheti, mennyit tud korunk egyik legnagyobb magyar színésznőjéről, Bánsági Ildikóról.

A játék lezárult.

(Borítókép: Bánsági Ildikó Giza szerepében Örkény István Macskajáték című darabjának fotóspróbáján a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán 2019. december 12-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)