L.L. Junior szerint nem suttogva kell kimondani, hogy cigány

02
2022.10.29. 18:56
L.L. Junior volt Gulyás Márton vendége a Péntek esti Partizánban, ahol az adást egy akusztikus Fekete Vonat-előadás nyitotta. Ha már két zenésztársa is ott volt L.L. Junior oldalán, a műsorvezető tőlük is kérdezett párat, hiszen a Fekete Vonat 20 év után visszatér, és egy arénás koncerttel ünnepli, hogy 25 éve megalakult.

A Péntek Esti Partizán műsorában a Fekete Vonat női tagja, Mohamed Fatima elmesélte, hogy az elmúlt két évtizedben zenei szólókarrierje mellett kétkezi munkásként is kipróbálta magát, amitől újra megtanulta értékelni a pénzt, Fehér Tibor Beat pedig a zene mellett szobafestőként dolgozott.

Gulyás Márton rögtön bedobta a formációt a mély vízbe, ugyanis egy bejátszóban felidézték azt, amikor a mindössze 15 éves zenészek interjút adtak Kepes Andrásnak. A trió élete első tévés szereplésén Kepes András Fatima származását firtatva megjegyezte, hogy az énekesnő arab édesapja és cigány édesanyja miatt duplán megszívta, amire akkor ő nevetgélve reagált, de elmondása szerint azért, mert még nem értette, hogy a műsorvezető mire céloz.

Gulyásnak a három zenész kijelentette, hogy kedvelték és tisztelték Kepes Andrást, de azért Junior nevetve megjegyezte:

20 évre rá értjük, hogy akkor miket mondott, már annyira nem csípjük.

A Fekete Vonat tagjai kifejtették, hogy bár nagyon fiatalok voltak, amikor megalakult a zenekar, már akkor is fontosnak tartották, hogy romák és magyarok együtt bulizzanak a zenéjükre, és most januárban is egy „koedukált”, jó hangulatú bulira számítanak.

Beat azt tisztázta Gulyás Mártonnak, hogy ő sosem volt bűnözőbeállítottságú, csupán a szakmunkásképzőbe, ahová járt, az arányok a visszaemlékezése szerint úgy alakultak, hogy 100 emberből 1 volt cigány, és 40 szkinhed.

A vécére is úgy tudtam elmenni, hogy nagyon ügyesnek kellett ahhoz lennem. Valahogy ki kellett találnom, hogy ezzel szemben hogy védekezzek, és hogy tegyem élhetővé a napjaimat, és sokszor nem maradt más, csak a bunyó. Nyilvánvalóan szerettem volna elkerülni, de nem mindig tudtam.

A tagok arról is beszéltek, hogy a zenekar megalapítása az ő életükben, a környezetükben és beszámolók alapján országszerte előhozta azt az érzést a romaságban, hogy büszkék lehettek a származásukra.

Majd Fatima és Beat átadták a sárga kanapét teljes terjedelmében Juniornak, hogy Gulyás Márton még többet megtudhasson az előadóról, akivel a műsort megelőzően egy Cadillacbe pattanva végigsuhantak a VII. kerületen.

Mindehhez Junior citromsárga pufidzsekit, egy aranyfukszot, sárga sapkát és gengszteres napszemcsit biztosított Gulyásnak, hogy az élményt vizuálisan is erősítsék.

Junior egykori iskolájához is ellátogattak, ahol az énekes egy ponton a világ legnagyobb természetességével vette át a kérdező szerepét, de csak pár pillanatig, ugyanis a következő állomás Junior édesanyjánál volt, ahol a zenész fiatal korában az erkélyen zsiványkodva lufibombákat dobált.

A nosztalgikus múltidézés ezt követően a stúdióban folytatódott, ahol Junior kifejtette, hogy az antifasiszta és antirasszista szövegek nem maguktól jöttek, hanem válaszként arra, hogy egyenértékű emberek szeretnének lenni, de sosem ez vitte el a fókuszt, minden témát megénekeltek.

Junior elmesélte, hogy karrierje csúcsán miért ment Kanadába. Azt érezte, hogy a zenekar egyhangú hakni volt, nagyon fiatal volt, és elszállt, és azt érezte, hogy valaminek le kell hoznia.

Férfivá tett, hogy abból a pár száz dollárból hogyan lehet megélni. Kellett ez az erősítés nekem.

A beszélgetés során L.L. Junior többször is kifejtette, hogy mélyen meghatározta az életét, hogy pusztán a származása miatt lett meg- és sokszor elítélve, ahogy azok a szlengek is zavarták, amikben felnőtt. Például, hogy a rossz munkára azt mondják, hogy cigány munka.

Ha ebben nősz fel, akkor felteszed a kérdést, hogy ez miért van. Amikor egy olyan paródiával szembesülsz, ahol ez vagy, és anyukádat kérdezed: mi ilyenek vagyunk, vagy melyik népcsoport ez?

Arról is szenvedélyesen nyilatkozott, hogy szeretné, ha a cigány jelzőt nem suttogva mondanák ki az emberek, ahogy a zsidót, arabot sem így kéne szerinte. Az énekes úgy véli, hogy ezzel erősítünk rá a másságra, miközben ha megnevezhetjük hangosan, hogy valaki például cigány, akkor azzal normalizálnánk. Szerinte a balliberális oldal nem kezeli jól, hogy csak romának nevezheti a cigányokat, mert így a romák misztikusnak tűnnek, pedig a cél az lenne, hogy az emberek egyenlően legyenek kezelve.

A műsorvezető arról is faggatta az énekest, hogy miért kerülték el a nagy show-műsorok. L.L. Junior bevallotta, hogy érdekli mind a két nagy kereskedelmi csatorna főműsoridős tehetségkutatója, de szerinte neki már nincs ott helye, mert vagy Majka, vagy Gáspár Laci tölti be azt az űrt, amit ő tudna.

Nem tudom, hogyan működnék ByeAlexszel vagy ezzel a hölggyel, aki most van

– válaszolta arra a kérdésre, hogy például Gáspár Laci helyett el tudná-e magát képzelni az X-Faktor-zsűriben.

Puskás Petit szeretem, ismerem, aranyos gyerek. Gáspár Lacit is szeretem, ő is aranyos. Akár vele is működnék. Sok lenne két roma a tévébe? Fekete-fehér tévéd van, vagy színes? Színes tévébe színes bőrű emberek is mehetnek.

Gulyás Márton műsorában a politika kikerülhetetlen kérdés, így nem csoda, hogy a műsorvezető Gattyán Györgyről is faggatta L.L. Juniort, aki a választások előtt látványosan szimpatizált a Megoldás Mozgalommal. Az énekes véleménye szerint ő nem látja fekete-fehérben a világot, nem pártokban gondolkodik, van olyan rendelkezés, amit a kormány oldaláról lát működőképesnek, és van olyan terve, ahol az ellenzékkel tud azonosulni.

A beszélgetés alatt a közönség több helyen nem tudta abbahagyni a nevetést, így a stúdióban érezhetően jó hangulat uralkodott. Majd a műsor végén visszatért Junior mellé Fatima és Beat is, hogy előadjanak még egy Fekete Vonat-számot.

(Borítókép: Barakonyi Szabolcs / Index)