Életüket kockáztatva menekítették ki hazánk akkori teljes aranykészletét

2022.10.30. 16:53
Ezüst Delfin díjat nyert a Magyar Nemzeti Bank megbízásából készült Az Aranyvonat legendája című dokumentum-játékfilm a világ egyik legrangosabb vállalati és dokumentumfilmes versenyén. A 37 perces alkotás a jegybanki dolgozók és családjuk történetét mutatja be, akik a II. világháború utolsó évében életüket kockáztatva vonaton menekítették ki az országból a magyar kincseket, köztük a Szent Koronát és hazánk akkori teljes aranykészletét.

A történet 1945-ben játszódik, amikor a Magyar Nemzeti Bank 230 dolgozója és közel 700 családtagjuk az életét kockáztatva vonaton menekítette ki az országból a magyar kincseket. Ekkor mentették ki a 30 tonnás aranykészlet mellett a Szent Koronát, két platinaméter etalont, valamint a Magyar Királyi Posta bélyeggyűjteményét is.

A kincsekkel együtt utazó jegybanki alkalmazottak életük árán is megakadályozták volna a magyar aranytartalék náci vagy szovjet kézre kerülését,

így az fedezetként szolgálhatott arra, hogy 1946. augusztus 1-jén megszülethessen jelenkori hivatalos fizetőeszközünk, a forint.

A film forgatása 2021 augusztusában kezdődött, a munkában több mint kétszázan vettek részt. A Köbli Norbert forgatókönyve alapján készült és Szász Attila által rendezett 37 perces alkotást a fekete-fehér archív felvételek és a színes, újraforgatott jelenetek mellett interjúk, szakértői kommentárok és animációk színesítik.

Ezüst Delfin díj Az Aranyvonatnak

A Magyar Nemzeti Bank megbízásából készült dokumentum-játékfilm nagy sikert aratott a világ egyik legrangosabb vállalati és dokumentumfilmes versenyén, az immár 13. alkalommal megrendezett Cannes Corporate Media & TV Awardson.

A fesztiválon évente díjazzák a legkiválóbb alkotásokat, idén több mint nyolcszáz nevezés érkezett közel ötven kategóriában. Az Aranyvonat legendája című film a Dokumentumfilmek és riportok (televízió, online, mozi) kategóriában, azon belül a Történelem és személyiségek/Portrék alkategóriában Ezüst Delfin díjat nyert – írja a Magyar Nemzeti Bank közleménye.

Az Aranyvonat története kiemelten fontos a Magyar Nemzeti Bank számára, ezért az idén márciusban nyílt Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont egyik meghatározó eleme a mintegy 7000 „aranyrúdból” álló Robogás című szobor, Szőke Gábor Miklós alkotása. A 13 méter hosszú és több mint 13 tonnás mozdony a múzeumi térből halad előre a Széll Kálmán tér felé, átszelve teret és időt: a gőzös története a XX. századból indul, és a XXI. században folytatódik.

A jegybank hőseinek történetét az idén érettségizők a Pénziránytű Alapítvány ingyenes kiadványából, a történelemérettségi gazdasági-pénzügyi témaköreit feldolgozó Történelem és pénzügyek című feladatgyűjteményből ismerhetik meg. A munkafüzet hátoldalán található QR-kód segítségével Az Aranyvonat legendája online is elérhető. A filmet ide kattintva lehet megtekinteni.

A film országos tévépremierje az M5 csatornán lesz 2022. október 31-én 19:10-kor, majd november 1-jén 12:55-kor megismétlik.