A pszichológus, aki felnőtt mentális betegek művészeti terápiájával is foglalkozott

2022.11.03. 11:56
Idén 100 éve született Polcz Alaine pszichológus, író, a tanatológia magyarországi úttörője, Mészöly Miklós Kossuth-díjas író felesége. Életét, munkáját, sorsának alakulását, házasságát és barátságait mutatja be a Várkert irodalom soron következő estjén Juhász Anna a vendégeivel. Az Aposztróf-sorozat 2022. november 7-i vendégei: Márton László író, műfordító, Rácmolnár Lili pszichológus, gyásztanácsadó, Balsai Móni Jászai Mari-díjas színművész és Kolovratnik Krisztián színművész.

A Kolozsváron született Polcz Alaine élete bővelkedett fordulatokban és viszontagságokban. A háború rettenetes történéseit egész életében magával cipelte, erről ír Asszony a fronton című kötetében. Az ő életét, munkáját, sorsának alakulását, házasságát és barátságait mutatják be a Várkert Irodalom soron következő estjén a vendégekkel való beszélgetésben és felolvasószínházban – áll a rendezvényről szóló közleményben.

Egy szabad és öntörvényű ember mutatkozik be az esten leveleken, élet-regényen, visszaemlékezéseken keresztül, aki mindig ott állt férje mellett, és aki önálló világot teremtett pályáján, esszéiben és regényeiben, módszereivel pedig a jövő generáció életére is nagy hatással lesz.

Felnőtt mentális betegek művészeti terápiája

De ki is volt Polcz Alaine? Tudják, hogy pszichológia szakon végzett, és a pályája kezdetén felnőtt mentális betegekkel folytatott művészeti terápiát, majd gyermek-ideggondozóban játékdiagnosztikával foglalkozott? Tanatológiai, pszichológiai munkái kézikönyveknek számítanak, ő volt a Magyar Hospice Alapítvány elnöke. 1949-ben 27 éves, amikor összeházasodnak Mészöly Miklóssal, és 52 évig, Mészöly haláláig élnek együtt.

Miklós egyszer azt mondta, hogy olyan vagyok, mint a tükör, amely kristálytisztán tükrözi vissza azt, aki belenéz, de ha rálehelsz, nem hagy nyomot rajta

– írta Polcz Alaine.

Kettejükről azt mondta Örkény István, hogy „Ilyen szép emberpárt még sohasem láttam”. Több mint öt évtizedes házasságuk is az est fókuszába kerül. A férjével való levelezések és az Egész lényeddel című könyve elevenedik meg, amelyben a Mészöly Miklóssal való életéről, házasságáról vall. Saját bevallása szerint a szerelemről ír könyvet. „Ez az élet, az irodalom, a szerelem, a hit története, történése. Néhány dolgot megértünk az egészből – majdnem mindig ez történik –, de a teljességet? Egyáltalában lehet a teljességet megélni, megérteni?”

Az esten közreműködők Márton László író, műfordító, Rácmolnár Lili pszichológus, gyásztanácsadó, Balsai Móni Jászai Mari-díjas színművész és Kolovratnik Krisztián színművész. A háziasszony és szerkesztő Juhász Anna irodalmár.