Ha a szobák mesélni tudnának

2022.11.09. 16:58
A budapesti Kempinski Hotel Corvinus öt kortárs író segítségével készítette el új kiadványát. A szálloda régóta gyűjti a magyar műalkotásokat, az írók pedig ezek által inspirálva készítettek öt novellát, amelyek az új kiadvánnyal együtt mutatják be azon lakosztályaikat, amelyeket a Corvinus-műgyűjtemény különleges darabjai díszítenek.

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest harminc évvel ezelőtti nyitása óta szenvedélyesen gyűjti a magyar műalkotásokat, amelyek a szálloda közös tereit, szobáit, lakosztályait díszítik. A Corvinus-műgyűjtemény ma már közel 1500 darabból áll. A földszinti kortárs galériában évente két-három új kiállítás nyílik,

itt is magyar művészek alkotásaival találkozhatnak a látogatók.

A szálloda számára ugyancsak szívügy a fiatal zenei tehetségek támogatása, minden szombat délután a Kempinski Concertini keretében adnak lehetőséget magyar fiataloknak, hogy közönség előtt léphessenek fel.

A magyar irodalom viszont eddig nem jelent meg rendszeresen és prominensen a hotel programjaiban, aminek főleg nyelvi akadályai voltak. A szálloda fennállásának idei, harmincadik évfordulójának tiszteletére most azonban egy színvonalas kiadványban mutatják be a nemrégiben megújult lakosztályokat az ezekben található műalkotásokon és friss irodalmi műveken keresztül.

Mesélő szobák

A szálloda öt Art Collection Suite lakosztályába meghívtak egy-egy ismert kortárs írót (Bartók Imre, Halász Rita, Mécs Anna, Terék Anna és Totth Benedek), és megkérték őket, hogy töltsenek el itt egy éjszakát, és a lakosztályokban található műalkotások által inspirálva írjanak egy-egy novellát.

A művészet célja és esszenciája is mindig ez volt: kiemelni a hétköznapiból, és bevonni a nézőt abba a világba, amelyet a művész felmutat. Átlépni egy elképzelt valóságba, amely a mi percepciónkat is megváltoztathatja. Az öt Corvinus Art Collection lakosztály is ezt az üzenetet közvetíti. Ezt az élményt, ezt az utazást kínálják e kötet novellái, amelyek a kortárs magyar irodalom legjobb szerzőinek tollából születtek

– írja az Indexhez eljuttatott közleményben Kosinsky Richárd művészettörténész, a kiadvány szerkesztője.