Felfedezzük Magyarország ékszerdobozait

2022.11.09. 14:23
Több kis ékszerdoboz is található Magyarországon, amelyekről kevés szó esik, pedig környezeti és turisztikai szempontból is kiemelkednek látnivalóink közül. Pénteken, 2022. november 11-én indul az Index on Tour sorozata, amelynek első két részében a Tisza-tó természeti kincseit, az ott élő embereket és a táj gasztronómiáját mutatjuk be.

Aki járt már a Tisza-tónál, az tudja, hogy TikTokon és Instagram-videókon lehet látni olyan varázslatos természeti jelenségeket, mint amilyenek itt vannak karnyújtásnyira. A vízről felszálló madarak, a nádas, a naplemente, de akár a Miska-kancsó vagy a hortobágyi csikósok karikás ostora mind olyan érték, amit szerencsére még megcsodálhatunk.

Nem könnyű eldönteni, merre is kezdjük a túrát, a tó színes programlehetőségei, gazdag természeti adottságai és élővilága még ősszel sem könnyíti meg a dolgunkat. Az Index on Tour első részében ellátogatunk a Kiskörei Lábasház kilátójához, túrázunk csónakkal a vízen, biciklizünk a tó körül, megöleljük a titkos gondolatunkat valóra váltó Mátyás-fát, elámulunk a mocsári ciprusokon, és megkóstoljuk a tiszafüredi Mariska étterem halászéjét.

A második részben megtudjuk, hogy napfelkeltében indítani a reggelt a Tisza-tavi madárrezervátumban hatalmas élmény, hogy a csónak mellett kajakkal, kenuval vagy akár suppal is be lehet járni a tavat, hogy a Tiszaplacc nemcsak hazai termelői és kézműves portékákat, hanem képzőművészeti alkotásokat is kínál, s hogy a Poroszlói-medence igazi különlegességet rejt: a Fattyúszerkő-kilátót csak a víz felől lehet megközelíteni. Természetesen itt sem maradhat el a gasztronómiai élvezet, ezúttal Tisza-tavi keszeg kerül az asztalra.

A táj gyönyörű ősszel, de jól tesszük, ha nyári élményekért is visszatérünk, hiszen horgászat, biciklitúra, strand, sup és egyéb vízisportok, na meg sok-sok étterem és kávézó vár minket.