Úgy tűnnek el a fotókról a képek, ahogy maguk az emlékek

PAP 8359
2022.11.11. 17:54
Különleges kiállítással lepi meg vendégeit a budapesti Főfotó Galéria. A családi archívumok képeiből összeállított tárlat különlegessége, hogy a kiállított fényképek, ahogy az emlékek is, szépen lassan elhalványulnak, míg végül teljesen eltűnnek. A Mielőtt eltűnünk című kiállítás alkotásai szó szerint november nyolcadikától december ötödikéig láthatók.

A Kézai Simon Program által vált lehetővé az a különleges kiállítás, amely a Főfoto Galériában várja az érdeklődőket egészen december ötödikéig. Mindenesetre érdemes sietni, mert a kiállítás, amely a Mielőtt eltűnünk címet viseli, ahogy a név is utal rá, szépen lassan eltűnik a kiállítótérből. A képek persze bennmaradnak a keretben, csak napról napra egyre jobban kifakulnak, mielőtt végleg eltűnnek.

Digitalizált emlékek

A program még 2020 decemberében indult, célja pedig egy olyan országos mozgalom létrehozása, amely képes megőrizni a régi, analóg technológiával készült képeket és családi történeteket az utókornak. Egy internetes felületen keresztül tudják a programban részt vevő emberek albumba rendezni képeiket egy mobilapplikáción vagy az ország 25 pontján a Digitális Jólét Program Hálózat Kézai Pontjain, könyvtárakban, levéltárakban. Mindezt ingyenesen száz kép erejéig.

Ahogy a program honlapján is olvasható:

A magyar családoknál – főképp az idős generáció esetében –, illetve különböző intézményeknél, szervezeteknél számos olyan fénykép és dokumentum lelhető fel, amely történelmi értékkel bír. Ezek a fényképek és dokumentumok sérülhetnek, megsemmisülhetnek az évek során, amivel nemcsak a tárgy, hanem a kapcsolódó történet, emlék és ezzel együtt az érték is elveszhet. A program szeretné ezeket az emlékeket, valamint a hozzájuk kapcsolódó történeteket megőrizni az utókor számára, a kollektív emlékezet részévé tenni, ezáltal lehetővé téve a nemzettörténeti elemzések kiegészítését, kutatások támogatását.

A Főfotó kiállításán Zsigmond Gábor és Krasznai János vezetett végig minket. A kiállított képek különféle tematika alapján haladnak a lányok szabadnapjától a világháborús emlékekig. Ahogy körbejárunk a teremben, feltűnő a fotók kivitelezése közti hatalmas minőségi különbség. Van, amikor generációkon is átível egy-egy, már profizmusra és valódi művészeti értékre hajazó beállítás, míg másutt 50-60 évet is megélt néhány, akár gyermekek játékos kezéből születő kép.

A fotókat egyéni elképzelések alapján válogatták. Néhol az egy tematikában szereplő képek különféle albumokból származnak, máskor komplett sorozatokat jelenítenek meg. Akadnak olyan ötletek, amelyek még a fekete-fehér képek világában születtek, de egészen meglepő, hogy a mai trendeket jelenítik meg akkori látványvilágban, a korukat megelőzve.

Megőrizzük a történeteket

A képek már korábban említett különlegessége, hogy speciális technikával nyomtatták őket, így egy szűk hónap elteltével teljesen kifakulnak. Azt szeretnék vizuális formában megidézni a kurátorok, ahogy az idősebb generáció eltűnik: elsőnek a nevekről feledkezünk meg, majd a teljes emlékek is elhalványulnak.

Épp ezért tartják a szervezők is igazán fontosnak, hogy a Kézai program lehetőséget ad ezeknek az emlékeknek a megőrzésére, és akár még családokon belül is össze tudnak kötni történeteket, kibővíteni még meglévő emlékképeket.

Idestova két éve, hogy az elárvult családi emlékeket mentjük a Kézai Simon Programban. Kiszabadítjuk a fényképeket a dobozok mélyéről, hogy digitalizálva folytathassák életüket.

Rájöttünk, hogy az archiválás az utolsó lehetőség arra, hogy megtudjuk, kik vannak a képeken, mégis gyakori, hogy vannak, akiket az élők már nem tudnak azonosítani. A nevek, úgy látszik, hamarabb eltűnnek a családi emlékezetben, mint maguk a fényképek. A nevek után aztán persze a fényképek is elenyésznek. A Főfoto Galériában ezt próbáljuk bemutatni egy különleges kiállítással.

A falakon látható képek egy speciális eljárásnak köszönhetően három-négy hét alatt a szemeink előtt tűnnek el, nem lesz látható az, amitől addig fényképek voltak

– áll a Főfoto hozzánk is eljuttatott közleményében.

A Mielőtt eltűnünk című kiállítást 2022. november 8-án nyitották meg, december ötödikén pedig bezárják, mire a képek teljesen elhalványulnak.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)