Megszüntették az eljárást a volt szlovák miniszterelnök ellen

2022.11.29. 19:23
A büntető törvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszüntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást − közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Fico és belügyminisztere, Robert Kalinák, illetve Tibor Gaspar volt országos rendőrfőkapitány és egy negyedik személy ellen idén áprilisban indított eljárást a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) bűnszövetkezet létrehozásának, hivatali jogkörrel való visszaélésnek és adótitok megsértésének a gyanújával. Fico az eljárást rögtön annak megindítását követően

az ellenzék ellehetetlenítését célzó politikai bosszúnak

minősítette, rámutatva: ez az eset már a negyedik, amelyben a NAKA „politikai céllal” eljárást indított ellene − közölte az MTI. 

Alapvető dolgok hiányoztak

Az eljárás megszüntetésének oka a büntető törvénykönyv és a büntetőjogi rendtartás rendelkezéseinek többrendbeli megsértése − közölte kedden Maros Zilinka legfőbb ügyész.

Alapvető dolgok hiányoztak, például a vádpontokban szereplő tettek elkövetésének ideje és helye

− mutatott rá a döntés okaira Jozef Kandera, az ügyben illetékes ügyész, akinek szavait a szlovák hírügynökség idézte.

Robert Fico a legfelsőbb ügyészség döntésére reagálva azt mondta: tiszteletben tartja azt. Robert Kalinák korábbi belügyminiszter reakciójában megismételte, hogy szerinte az eljárás politikai megrendelésre történt, majd azt mondta: a legfelsőbb ügyészség „nem dönthetett másképp”, hiszen az eljárás a kezdetektől fogva megszűnésre volt ítélve.  • Hírek
  • Bankszámla