Kiderült, melyik a magyarok kedvenc egészséges étele

1 Grillezett hus gorog salataval shutterstock 2037626516
2022.12.12. 14:37
A Mit eszik az ország? gasztro-felméréssorozat ötödik felvonásában közel 1500 szavazó véleménye alapján kiderült, mi a magyarok kedvenc egészséges étele. A verseny kiélezettségét mutatja, hogy az első és a második hely között csupán két szavazat döntött. Az online felmérésből kiderült az is, hogy a válaszadók 57 százaléka táplálkozik egészségesen, több mint kétharmaduk pedig fogyókúrázott már élete során.

A magyarok kedvenc hazai és nemzetközi fogásai, süteményei és grillételei után az immár ötödik alkalommal meghirdetett Mit eszik az ország? online kutatásában ezúttal arra keresték a választ, hogy milyen egészséges ételeket fogyasztanak előszeretettel honfitársaink – derül ki közleményükből.

A miteszikazorszag.hu oldalon közel 1500-an adták le voksukat:

a szoros versenyben a grillezett hús görög salátával nyerte el a magyarok kedvenc egészséges fogása címet.

A nők körében is ez az étel volt a legnépszerűbb, de a férfiaknál a grillezett hal salátával végzett az élen. Érdekesség, hogy a két megnevezett étel között összesítésben mindössze két szavazat volt a különbség.

A dobogó harmadik fokára a főzelékfélék fértek még fel, az első ötben pedig a zöldségkrémlevesek és a csirkemell színes zöldségekkel érdemelt még helyet. A top 10 a sajttállal, a párolt rizses sült csirkével, a töltött grillezett gombával, a tonhalsalátával és az édesburgonyával tálalt karfiolfasírttal lett teljes.

A fogyókúrák nemzete vagyunk

Az ötletgazdák ezúttal arra is kíváncsiak voltak, mit gondolnak a magyarok az egészséges táplálkozásról, és milyen lehetőségeit választják. A válaszadók 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egészségesen táplálkozik, 34 százaléka még nem, de tervezi, és csupán nyolc százalék nem figyel arra, hogy mit eszik.

A legtöbb válaszadó három-négyszer eszik naponta, és nagyon sokan törekednek arra, hogy mindennap fogyasszanak zöldséget és gyümölcsöt, eleget igyanak, és kerüljék a cukrot.

Arra a kérdésre, hogy miért nem esznek egészségesen, az érintettek megközelítőleg fele válaszolta azt, hogy drágának tartja, húsz százaléknak nincs ideje rá, 

a kitöltők 12,9 százalékát pedig ez egyáltalán nem is érdekli.

A kutatás alapján elmondható, hogy a fogyókúrázók nemzete vagyunk. A válaszadók közel háromnegyede kipróbált már valamilyen módszert a súlycsökkentésre, és csak 27 százalékuk nem fogyózott még soha. A legnépszerűbb a szénhidrátcsökkentett diéta. A felkínált tíz módszer mellett még további 37 különböző diétát is megjelöltek a kitöltők. Ilyen volt a 16/8, a 90 napos, a svéd vagy a flexibilis diéta.

(Borítókép: miteszikazorszag.hu)