Magyar csellista szólaltatta meg a virtuóz Wednesdayt

20221214  MG 7975
2022.12.18. 20:00
Telnek a hetek, de a Wednesday népszerűsége még mindig töretlen. Tim Burton horrorvígjátékként aposztrofált szériája ismét magyarokkal készült, sőt nem túlzást azt állítani, hogy magyarok adták meg a sorozat alaphangját – szó szerint.

A tavalyi bombasikerű koreai Netflix-sorozat, a Squid Game zenéjének feljátszásáért is felelős Budapest Scoring három éve dolgozott először Danny Elfmannel, Tim Burton – ha lehet így fogalmazni – „hivatalos” zeneszerzőjével, napjaink egyik legmeghatározóbb filmzeneszerzőjével. 

A zenekarhoz 2022 elején érkezett egy megkeresés Burton produkciós cégétől, mint később kiderült, a Wednesday zenéjéhez kérték fel őket. A felvételek tavasszal kezdődtek, a sorozat zenéjén már Danny Elfmannel és Chris Baconnel együtt dolgoztak a Budapest Scoring tagjai. A zenéket természetesen Elfmanék írták meg, s a magyar zenészek szólaltatták meg a darabokat. 

Semmi spoiler, de annyit azért érdemes tudni, hogy a sorozat főszereplője, Wednesday maga is csellista, így érthető, hogy rengeteg csellószóló van a sorozatban, amit Ölveti Mátyás csellóművész játszott fel. (A csellista mellett természetesen az egész zenekar, illetve a kórus is részt vett a felvételeken).

A stábnak volt egy saját csellistája Los Angelesben, aki az első szólót fel is játszotta ugyan, de a csapat rájött, hogy a magyaroknak van egy Matyijuk, így lecserélték az amerikai zenészt a mi csellistánkra

– mondta Sapszon Bálint, a Budapest Scoring alapítója.

Mindenre jó a cselló

„Mind a karakternek, mind magának a produkciónak van egyfajta komor hangvétele, ami néha fekete humorba, néha melankóliába csap át. Mindkét hangulat visszatükrözésére remek hangszer a cselló, nem véletlenül választották ezt Wednesday hangszeréül” – fogalmazott a csellista, akit rendkívül motivált, hogy ilyen neves zenészekkel és zeneszerzőkkel dolgozhatott együtt. 

Hozzátette, Wednesday egyszerre rejtélyes és rejtőzködő, rengeteg titka van, de csodaszép karakterfejlődésen megy keresztül a (titkos) érzelmesség felé. A csellónak nagyon nagy a hangterjedelme, rengeteg karaktert el lehet vele játszani a férfi basszustól egy szolid női mezzo hangig, ezért illett a kislányhoz is.

A magyar zenészek online kommunikáltak Danny Elfmannel, aki szerintünk nagyon egyszerű és közvetlen ember, könnyű, mégis inspiráló volt vele dolgozni annak ellenére is, hogy csak virtuálisan volt jelen a stúdióban, és instruálta őket.

Matyi és Bálint szerint Elfman nem beképzelt, nem alakoskodó, igazán közvetlen és céltudatos szakember, aki az időeltolódás ellenére is profin végezte a munkáját.

A sorozatot azóta Golden Globe-díjra is jelölték, így az jó eséllyel kerül majd a Budapest Scoring által fémjelzett díjnyertes filmalkotások közé (mint a Squid Game vagy akár a négyszeres Oscar-díjas Élősködők).

(Borítókép: Ölveti Mátyás. Fotó: Németh Kata / Index)