Úgy volt a Nemzeti igazgatója, hogy az soha nem épült fel

2022.12.29. 20:30
Bálint András és Jordán Tamás közös darabot írtak – a barátságukról, színházszenvedélyükről, szerencséről, tehetségről, társakról, kortársakról, nagy generációkról, hűségről, csalódásról. Arról, ami volt, ami van, és ami még lehet. Azt a címet adták neki: BÁLINT+JORDÁN=160. 2023. január 13-án lesz a premier a Rózsavölgyi Szalonban.

A színházi egyenlet megoldása: ugyanabban az évben születtek, 1943-ban, és 2023-ban lesznek 80 évesek. Jordán Tamás januárban, Bálint András áprilisban. Gyerekkoruk óta barátok. A szüleik szomszédok voltak, ők együtt fociztak, gombfociztak. Az egyik szeretett győzni, a másik hagyta a többieket nyerni. Egy iskolába jártak. Egy színjátszókörbe.

Mindketten színészek lettek, igazgatók, színházcsinálók. Az egyik úgy volt a Nemzeti Színház igazgatója tizenegy hónapig, hogy még nem volt épület, és az fel sem épült, a másik a felépített Nemzeti direktora lett, és öt évig vezette. Baráti figyelemmel és hűséggel szeretik egymást 72 éve.

Most pedig mindezt darabbá írták. Kétszemélyes előadásukba „vendégül hívták” a közös kedvencet, Molnár Ferencet, az egykori budapesti polgárság íróját, aki az újságíró-krónikás pontosságával ismerte a száz évvel ezelőtti város életét. De mintha csak ma lenne... Bálint András és Jordán Tamás a saját történeteik mellé beemelték Molnár Ferenc különlegesen szép írásait is, majd megrendezték saját magukat. Jordán Tamás születésnapjához kapcsolódóan 2023. január 13-án lesz a premier a Rózsavölgyi Szalonban.