Budapesten lép fel a csodagyerek

2023.01.05. 07:17
A Budapest Jazz Club 15 éves fennállása alkalmából hatalmas, ingyenes koncertet rendez, ahová olyan zenei kiválóságokat invitáltak meg a szervezők, akik a világ különböző tájain örvendnek elismerésnek.

Tizenöt év. Ennyi ideje színesíti Budapest éjjeli forgatagát és dallamvilágát a Budapest Jazz Club. A röviden csak BJC-ként emlegetett szórakozóhely januárban közel hatvan eseménynek ad otthont koncertek, színházi produkciók és családi programok formájában, ilyen lesz a január 7-i születésnapi est is. Ennek az eseménynek az apropóján a hely vezetői úgy döntöttek, ingyenessé teszik a rendezvényt, hogy a jazz szerelmesei, illetve a hangzatokkal még nem ismerős, de szívesen ismerkedő emberek egyaránt bepillanthassanak, milyen is egy este a Budapest Jazz Clubban.

A csodagyerek, a tanár úr és a post-bop

Az estét az LFZE Big Band zenéje nyitja László Attila tanár úr, a hazai jazzgitározás vezéregyéniségének vezetésével. A bigband-muzsika varázslatos hangzásvilágát a Jazz Club és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem sokéves együttműködését felidézve tárják a közönség elé.

Őket követi a Hodek Áron Trió. A jelenleg 11 éves Hodek Áron – akit mára széles körben „a csodagyerek” néven emlegetnek – zenéjére és tehetségére olyan művészek és előadók figyeltek már fel nemzetközi szinten is, mint Lenny Kravitz, Quincy Jones vagy Justin Timberlake. Játéka fiatal kora ellenére olyan virtuozitást és energiákat mozgat meg, amire a hosszú ideje a szakmában lévők sem képesek. 

A minifesztivált az Oláh Kálmán Jr. Quartet fellépése zárja. Oláh Kálmán Jr. édesapja nyomdokain haladva zongorázni tanult, majd tizenkét éves korában kezdett el szaxofonozni. Csapatával a post-bop stílussal képes a leginkább azonosulni, most pedig a – Budapest Jazz Clubban hagyományos – jam sessionök hangulatát idéző jazzstandardeket fognak a közönség elé tárni.

Bár a legtöbben a BJC-t a hazai és a nemzetközi sztárok vég nélküli felvonultatásáról ismerik, a klubnak kiemelten fontos az új tehetségek felkarolása, hogy lehetőséget biztosítsanak nekik. Ennek legautentikusabb formája a jazz-zenében nem más, mint az improvizáció, amelyre rendszeres jam sessionök (közös improvizatív zenei estek) adnak lehetőséget.

A sorozat népszerűsége nemzetközi szinten is ismert lett,

így sokszor lehet hallani a színpadra felcsábuló, Budapesten tartózkodó külföldi muzsikusokat zenélni. Európában egyedüli módon a hét öt napján állandó formáció várja a vendégzenészeket a közönség soraiból, hogy a zenei programok után spontán örömzenélésben, közösen alkothassanak a helyi csapattal.