Margaret Atwood és Ethan Hawke kéziratait akarta sajátjaként kiadni egy csaló

2023.01.06. 21:55
Csalás vádjában bűnösnek vallotta magát az az olasz férfi, aki magát nagynevű könyvkiadók illetékesének adta ki, hogy kiadás előtt álló kéziratokat, köztük neves szerzőkét is, megszerezzen, és sajátjaként adhasson tovább − közölte a New York-i ügyészség pénteken.

Magát könyvkiadónak hazudva neves szerzők kiadás előtt álló kéziratait próbálta meg eltulajdonítani egy olasz férfi New Yorkban − írta meg az MTI. 

A Londonban élő Filippo Bernardini, aki a New York-i Simon and Schuster könyvkiadó alkalmazásában állt, több mint ezer kéziratot próbált megszerezni csalárd módon, köztük olyan neves szerzőkét, mint Margaret Atwood vagy a színész Ethan Hawke.    

Bernardini 2016 óta mintegy 160 hamis e-mail-címet gyártott, melyekkel nagynevű kiadók tisztviselőjének adta ki magát. A címek ránézésre könnyedén összetéveszthetők voltak az adott név eredeti tulajdonosáéval: munkaadójának nevét imitálva például a „simonandschuster” előtag helyett – az m betűt rn-re cserélve – „sirnonandschuster” névvel alkotott címet. Trükkjeivel mások mellett egy Pulitzer-díjas szerzőt is megtévesztett.    

Filippo Bernardinit egy évvel ezelőtt, az egyik New York-i reptérre érkezvén vették őrizetbe. Ekkor ártatlannak vallotta magát, pénteken azonban csalás vádjában beismerte bűnösségét. Tizenöttől huszonegy hónapig terjedő szabadságvesztésre számíthat. A Simon and Schuster könyvkiadót nem vádolták meg mulasztással.