Ez lesz a legviccesebb előadás, amit Budapesten látni

2023.01.14. 08:38
Gabriel Dharmoo szólódarabja, az Anthropologies Imaginires – azaz képzelt zenei antropológia – egy képzeletbeli törzs vokális rituáléit mutatja be, amelyekbe a közönség is bekapcsolódik. Az előadás során különféle nagyon komolynak ható, de vicces fake antropológiai elemzések „magyarázzák” a kivetítőn, hogy mi is történik a színpadon január 19-én, a Magyar Zene Házában.

Az Anthropologies imaginaires szóló vokális előadás, amely különleges interakcióba lép egy videós dokumentumfilmmel. Gabriel Dharmoo olyan dalokat és énekeket ad elő, amelyekről azt feltételezhetjük, hogy a világ távoli, misztikus sarkaiból származnak: valóban tiszták és őszinték, és ragyogóan kiemeli azt a virtuozitást és sokoldalúságot, amire az emberi hang képes.

Mindeközben a képernyőn önjelölt szakértők kommentálják azt az improvizációt, amelyet az énekes-előadó élőben mutat be. Igazán emlékezetes zenei élménynek lehetünk tanúi: olyasvalamit élhet át a közönség, amellyel korábban még nem találkozott, olvasható a sajtóközleményben. Az eredmény olyan hangzásvilág, amely megkérdőjelezi a normalitás fogalmát, emlékeztetve a közönséget arra, hogy az emberek a világ minden táján másképp használják a hangot mint kifejező eszközt kulturális identitásuk és művészi érzékenységük közvetítésére. Posztkolonializmus, posztegzotizmus, kulturális harc, globalizáció, rasszizmus – ezekre mind reflektál Gabriel Dharmoo előadása.

Vicces és komoly

Gabriel Dharmoo zenei munkásságát szinte lehetetlen beskatulyázni: sokkal több, mint zeneszerzés, előadást és a vokális improvizáció egyszerre. Az Anthropologies Imaginires kiszámíthatatlan, kihívásokkal teli és szórakoztató, a szatíra és a komolyság, valamint a diszharmonikus zenei világok közötti finom határon lebeg. Egyszerre tradicionális és meghökkentő, humoros és komoly. egyszerre van jelen a normalitás és a révület.

A koncert második felében Dharmoo a Soharóza kórussal lép tovább, és közösen improvizálnak akár többszólamra. A koncertet 18 órától műhelyfoglalkozás előzi meg az előadó, Gabriel Dharmoo vezetésével, amelyre várjuk az énekelni szerető közönséget. Mindez az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál kiemelt programja.