Magyar művész készítette Lewis Hamilton és Orlando Bloom tetoválásait is

varrat 01
2023.02.03. 19:13 Módosítva: 2023.02.04. 20:31
Közismert és világhírű magyar tetoválóművészek közreműködésével, a szakmában dolgozó neves szakemberek megszólalásával forog a Varrat című, egész estés, közvetlen állami támogatás nélkül készülő dokumentumfilm. A mű ősszel kerül a mozikba.

A Varrat című dokumentumfilm a tetoválást globális jelenségként mutatja be, a tömegkultúrára gyakorolt hatását vizsgálja, továbbá arra is keresi a választ, hogy minek köszönheti univerzális népszerűségét a testmódosításnak ez a fajtája. 

A filmben a magyar tetoválószakma legjobbjai – mások mellett Borbás Róbert, Borsos László, Gémes István, Müllner Csaba, Sárközi Zsolt – szólalnak meg: honfitársaink közül többen hihetetlen globális népszerűségre tettek szert, maguk is akkora sztárokká váltak, mint celeb klienseik.

Ők olyan hazai és külföldi sztárokat és együtteseket tetováltak már, mint Jason Momoa, Dzsúdló, vagy a Full of Hell, de Sylvester Stallone is kifejezte a magyar tetoválók iránti elismerését és rajongását.

A nemzetközi hírű tetoválók mellett több ismert magyar művész is megszólal, köztük női alkotók: Balogh Erika, Emira Soliman és Kis Brigi. Balogh Erika nemcsak az első magyar női tetováló volt, de első nőként nyitott szalont Budapesten, sőt még a gyereke is tetováló lett.

Kortárs jelenség

A művészek saját stílusuk mellett a tetoválás történetéről, múltjáról, hazai alakulásáról és lehetséges jövőjéről is beszélnek.

A tetoválás népszerűsége, hihetetlen sikertörténete az egyik legizgalmasabb kortárs kulturális jelenség. Szinte hihetetlen, hogy a tetoválás mekkora utat járt be Magyarországon is, alig harminc év alatt jutott el a börtöntetoválásoktól a magaskultúráig

 – fogalmazott a film producere, Kárpáti György, hozzátéve: „Mivel a tetoválásról mindenkinek van véleménye, és a széles közönségnek nagyon eltérő az ízlése, igyekeztünk a lehető legalaposabban körbejárni a témát, megszólítani a leg(el)ismertebb művészeket, és olyan vizuális utazásra hívni a nézőt, amelyben a tetoválás maga is szerves részévé válik az a filmnek.”

A Varrat rendezője Kempf Márta Anna, operatőre Papp Kornél, vágója Monok Anett, hangmérnöke Cseh András. A film a Vertigo Média gyártásában, a Picture Lock közreműködésében készült, producerei Kárpáti György és Berta Balázs. Az alkotás várhatóan ősszel kerül országszerte a mozikba.

(Borítókép: Vertigo Média)