Kiállítás nyílik Budapesten az 1956-os forradalom legendás sajtófotóiból

2023.02.03. 09:11
Budapesti kiállításon is láthatóak lesznek John Sadovynak, a Life magazin fotóriporterének 1956-os sajtófotói, képriportjai.

A tervezett tárlat a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) és a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) együttműködésében valósulhat meg ősszel. Ennek előkészítése érdekében utazott Londonba Bognár Katalin történész, az MNM tárigazgató-helyettese, muzeológusa és Isó Gergely történész, a NEB Hivatalának nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa, hogy tárgyaljon Yvonne és Liza Sadovyval, akik édesapjuk hagyatékát már egyszer rendelkezésre bocsátották, 2016-ban Londonban nyílt belőlük nagy sikerű kiállítás Colin Ford kurátor rendezésében − közölte Facebook-posztjában az NEB. 

A nyugati magazinok közül vitathatatlanul a Life magazin sajtófotói, képriportjai váltak a legismertebbekké, amelyek az 1956-os forradalomról tudósítottak, s ez a cseh születésű, brit fotóriporter, John Sadovy érdeme volt. Két régi, Leica márkájú fényképezőgépével készítette a felvételeit, amelyek közül a legmegrázóbbak a Köztársaság téri tragikus eseményeken készültek. Több alkalommal közvetlen közelről kapta lencsevégre a történéseket.

Magyarországi tartózkodása alatt, majd Ausztriában a menekültekről összesen 18 tekercsnyi fotót, több mint 500 felvételt készített. Miután a fotók megérkeztek a Life szerkesztőségébe, teljesen egyértelmű volt, hogy a magyar anyag lesz a november 12-i szám vezető híre, a szuezi válságról szóló riportot is maga mögé utasítva.

A képek arról szólnak, amiről minden forradalom: erőszakról, bátorságról és az elnyomókkal szembeni gyűlöletről. Ez egy olyan anyag, amiért a Life létrejött

– tudósított a magazin a magyar forradalom napjairól.  • Tippek
  • Árfolyam