Orvos-Tóth Noémi: Beszéljünk arról, hogy mi történt velünk

BP-7077
2023.02.20. 10:20
Tudást, inspirációt és fejlődést ajánl az az előadás-sorozat, amelyet az Opera hívott életre a vezetői számára. A legutóbbi, a Bizalomról és annak intézményen belüli fontosságáról szóló előadás vendége volt Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus és Kováts Adél színművész, a budapesti Radnóti Színház igazgatója is.

A szervezeti kultúra formálása érdekében az Operában mára sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a humánpolitikai folyamatokra. Ennek részeként az intézmény a felső, közép- és csoportvezetők részvételével egy évvel ezelőtt életre hívta a Vezetőktől vezetőkig című előadás-sorozatot, amely tudást, inspirációt és fejlődést ajánl.

A legutóbbi, a bizalomról és annak intézményen belüli fontosságáról szóló előadás vendége volt Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus és Kováts Adél színművész, a budapesti Radnóti Színház igazgatója is, és szó esett a csapaton belüli bizalomépítés és a kommunikáció fontossága mellett arról is, hogy a gyerekkori traumák hogyan hathatnak a jelenre, legyen szó akár munkahelyi környezetről.

A belsős eseményről az OperaCafé adásában számoltak be. Orvos-Tóth Noémi mindig örül, ha egy szervezet egyáltalán gondolkodik a működéséről, ami az első lépés afelé, hogy olyan szervezeté váljon, amelyben azt élhetik meg a munkatársak, hogy számítanak, hogy ők is fontosak.

Mert mindannyiunk számára az a legfontosabb, hogy számítani szeretnénk.

A pszichológus szerint a bizalom valami olyan láthatatlan kötőszövete minden emberi kapcsolatnak, amiről nagyon fontos gondolkodnunk.

Beszéljünk arról, hogy mi történt velünk

Orvos-Tóth Noémi arra a kérdésre, hogy a bizalom érzését hogyan lehet egy szervezeten belül emelni, fenntartani vagy újraépíteni, így válaszolt: „A transzparencia az első és legfontosabb, hogy láthatóvá tesszük, mi történik a szervezeten belül. De ugyanilyen fontos a kommunikáció, hogy beszéljünk arról, mi történt velünk.” Szerinte a kompetenciahatárok kijelölése szintén nagyon fontos.

Kovács Adél, a budapesti Radnóti Színház igazgatója az előadás-sorozatról elmondta: jobbító a szándék, és biztos, hogy jobbítani is fog a munkahelyi környezeten. Szerinte bizalom nélkül nem lehet dolgozni, ez az alapköve bármilyen kapcsolatnak. Ennek a megtartása viszont napi szintű kérdés.

(Borítókép: Orvos-Tóth Noémi 2021. december 15-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)