Meghalt Wayne Shorter

GettyImages-524419230
2023.03.03. 12:44 Módosítva: 2023.03.03. 12:44
89 éves korában, Los Angelesben halt meg a jazz feledhetetlen szaxofonvirtuóza, Wayne Shorter – adta hírül a Rolling Stone magazin.

A tucatnyi Grammy-díjjal elismert zenész, aki olyan különleges, korszakalkotó nevek elismerését is kivívta, mint Miles Davis, Herbie Hancock, Steely Dan vagy Joni Mitchell, 2023. március 2-án halt meg. A hírt Shorter képviselői a Rolling Stone magazinnal közölték.

Karrierje már 1959-ben elindult, mikor zenekarvezetőként debütált kvartettjével, ahol Paul Chambers, Jimmy Cobb és Wynton Kelly játszott mellette. Tehetsége és különleges zenei világa hamar táptalajra lelt, ’65-ben már Miles Davisszel és Herbie Hancockkal közösen dolgozott. 1979-ben nyerte meg első Grammy-díját a Weather Report formációval készített 8:30 című live albumért. Ezt további 11 díj követte – Wayne Shorter összesen 12-szeres Grammy-nyertes –, utolsó díját az idei gálán kapta Leo Genovese-vel közösen a legjobb jazzimprovizációért.

A világ több lett általa

Zenéjének különleges vetülete volt, hogy a jazz magján túl a könnyűzene számtalan műfajába is belekóstolt, olyan hatásokat alkalmazva, melyek a korban úttörőnek számítottak. A híres szaxofonos legjobb barátja, a zenei kiválóság, Herbie Hancock a következőképpen búcsúzott kollégájától:

Wayne Shorter, a legjobb barátom, szívében bátorsággal, szeretettel, a világ iránti odaadással és az örökkévaló jövőt kutató szellemmel távozott közülünk. Készen állt az újjászületésre. Mint bármely emberi lény, ő is pótolhatatlan. Elérte a szaxofonozás tökéletességének csúcspontját mint zeneszerző, hangszerelő, aki nemrég újrakomponálta a híres opera mesterművet, az Iphigeneiát. Hiányzik, hogy a közelében lehessek és átéljem az ő különleges »wayne-izmusát«, de szellemét továbbra is magammal hordozom a szívemben.

A Blue Note lemezcég vezetője, Don Was ekképp búcsúzott Shortertől:

A zenéjének szellemisége egy messzi, távoli földről származott, és sokkal jobb hellyé tette ezt a világot. Hasonlóképp lelkének melegsége és bölcsessége, mely gazdagította a körülötte lévők életét. Hálás vagyok, hogy a munkássága, melyet hátrahagyott, velünk maradhat mindörökre.

(Borítókép: Wayne Shorter 2014-ben. Fotó: Michal Fludra / NurPhoto / Getty Images Hungary)